”Valet kommer präglas av masspropaganda”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-11

Dumaledamoten Vladimir Ryzjkov dömer ut det ryska parlamentsvalet

President Vladimir Putin har utlyst val i Ryssland.

Men det femte parlamentsvalet sedan Sovjetunionens fall saknar helt spänningsmoment.

– För första gången kommer valet inte bara att präglas av masspropaganda, nu råder i stort sett totalförbud mot att överhuvudtaget delta i politiken, säger dumaledamoten Vladimir Ryzjkov till tidningen Novaja Gazeta.

Vladimir Ryzjkov, 41, kommer inte att återväljas när ryssarna går till parlamentsval den 2 december. Han är en av 23 som sitter i duman utan att tillhöra ett parti. Att rösta på en sådan person är från och med i år inte längre möjligt.

Den regeln tillsammans med en rad andra gör att man redan i dag med största säkerhet kan säga vilka fyra partier som kommer att ta plats i det ryska parlamentets underhus – duman – efter valet i december.

Att arbeta politiskt är i Ryssland inte längre möjligt för vem som helst. Den som vill lyckas måste ha stöd av president Vladimir Putin, säger Vladimir Ryzjkov i en intervju med Novaja Gazeta.

Status quo

– Kreml strävar efter att bevara status quo, kontroll över både under- och överhuset i parlamentet, över de viktigaste massmedierna och över huvudaktörerna inom ekonomin.

Spärren till duman har höjts från fem procent av rösterna till sju. Enligt den senaste opinionsundersökningen från Rysslands motsvarighet till SCB klarar fyra partier att ta sig över den spärren. Att som Vladimir Ryzjkov väljas in utan stöd av ett parti är inte längre möjligt eftersom enmansvalkretsarna har avskaffats. Proteströstning genom att kryssa i ”mot alla” är inte längre möjligt och om en majoritet av ryssarna bestämmer sig för att strunta i valet så spelar inte heller det någon roll: Valresultatet gäller oavsett hur många som har röstat. Enligt den senaste mätningen skulle knappt 50 procent gå och rösta om det var val nästa söndag.

God relation

Mycket har hänt sedan 90-talet då Vladimir Putin och Vladimir Ryzjkov var med i samma politiska fraktion,”Vårt hem – Ryssland”.

– På den tiden hade vi en mycket god relation. Men när Vladimir Vladimirovitj kom till makten så började han plötsligt föra en diametralt annorlunda politik, säger Ryzjkov.

– Men jag trodde aldrig att det skulle gå så långt. Avveckling av guvernörsvalen, totalcensur i TV, förbud mot de flesta partier. Det hade ingen kunnat tro.

Valrörelsen har inte bara inletts för parlamentsvalet i december. Den 8 mars ska en ny president väljas. Enligt grundlagen kan det inte bli Putin eftersom han har suttit sina två perioder.

Novaja Gazeta:

Vilket val är viktigast, parlaments- eller presidentvalet?

– Parlamentsvalet skulle ha varit viktigast om alla politiska krafter hade haft möjligheten att delta och det i alla fall hade funnits ett uns av konkurrens. Men som det är nu så kan nog parlamentsvalet inte påverka någonting. Allt avgörs inte ens i mars 2008 vid presidentvalet utan under nästa år när det står klart om den nya ledaren kommer att agera självständigt eller inte.