”Fanns en kultur som inte satte stopp”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-12

Efter spionskandalen jobbar Folkpartiet aktivt med etiska frågor

Folkpartiet har rensat ut den kultur som bidrog till spionskandalen för fyra år sedan.

– Jag kan garantera att något dataintrång inte sker igen, säger Erik Ullenhag, partisekreterare.

Som nyanställd pressekreterare på Liberala ungdomsförbundet (Luf) möttes Per Jodenius, då 24, av en värld av kampanjer, politiska utspel och ryktesspridning med syfte att skada motståndarsidan.

Som nyanställd pressekreterare på Liberala ungdomsförbundet (Luf) möttes Per Jodenius, då 24, av en värld av kampanjer, politiska utspel och ryktesspridning med syfte att skada motståndarsidan. Rent spel var ingen självklarhet. I reportern Torbjörn Nilssons nya bok beskrivs hur Per Jodenius snabbt omfamnade kulturen, tyckte om den – och blev uppskattad. Till slut gick det för långt. När det två veckor före valet 2006 blev känt att Jodenius olagligen loggat in på Socialdemokraternas interna nätverk fick han sparken.

Grönt ljus

Efteråt hävdade Per Jodenius att alla visste vad han höll på med. Att det var grönt ljus från högsta ort. Men både dåvarande presschef Niki Westerberg och partisekreterare Johan Jakobsson gick fria medan Jodenius dömdes för dataintrång.

Bilden av Folkpartiet skadades. Ett drygt halvår efter valet meddelade partiledare Lars Leijonborg sin avgång. Han saknade förtroende bland de egna. Spionskandalen pekades ut som en av orsakerna. Fyra år senare har Folkpartiet lärt sig sin läxa, säger partisekreterare Erik Ullenhag.

– Det besvärande var att det hände. Det var en kultur i framförallt en del av ungdomsförbundet som inte satte stopp för det i tid, så var det. Det är grundproblemet, säger Ullenhag.

– Vi har ägnat en hel del tid sedan dataintrånget åt att fundera på hur vi jobbar etiskt. Vi har utbildningar med personal, vi har etiskt ansvariga runt om i landet. Jag kan garantera att något dataintrång inte sker igen.

Valrörelse på nätet

Årets valrörelse kommer till stora delar att utspela sig på nätet, via facebook, twitter, bloggar och kommentarer. Demokratiskt bra säger Ullenhag. Men etiskt problematiskt.

– Det finns en risk för att vi kommer att se nya skandaler, saker kommer ske fortare. En av de större förändringarna med sociala medier är att folk skriver saker som de kanske inte skulle ha sagt i en talarstol eller skrivit i en debattartikel. Där är det viktigt för oss att säga till våra företrädare att ”ni representerar Folkpartiet varje gång ni skriver offentligt”.

Ansvarig för Folkpartiets arbete med sociala medier är Niki Westerberg - den förra presschefen som i samband med spionskandalen åtalades för anstiftan till dataintrång.

Tvekade ni aldrig att ge henne uppdraget, med tanke på vad hennes namn fortfarande förknippas med?

– Hon tog timeout under den tid hon var misstänkt för brott, det är en princip vi har. Sedan kom hon tillbaka. Alla människor måste få en andra chans, säger Erik Ullenhag.