Här är Sveriges farligaste vägar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-18

Över 30 000 djur har blivit påkörda hittills i år

I år har över 30 000 djur blivit påkörda i trafiken.

Här är de farligaste platserna i Sverige, län för län.

– På de här vägsträckorna löper man absolut störst risk att krocka med vilt, ­säger Lars Sävberger, verksamhetsledare på Nationella viltolycksrådet.

Klicka på bilden för att göra den större.

Organisationen har tagit fram de fem mest viltolycksdrabbade vägsträckorna i varje län i landet.

Kan ändras

– Det har varit svårt att bara välja ut fem sträckor i varje län. Det här är ett levande material och kan och kommer säkert att ändras, men så här ser det ut just nu, säger Lars Sävberger.

Hittills i år har polisen fått rapporter om 32 117 olyckor med påkörd vilt. 24 541 var rådjur, följt av 4 912 älgar och 1 577 vildsvin.

Måste bli vaksamma

Farligast är det i Kronobergs och Kalmar län, visar en undersökning där försäkringsbolaget If har klassat ­länen i förhållande till antalet registrerade personbilar.

– Bilisterna måste bli mer vaksamma på viltolycksdrabbade sträckor. Det vill vi uppmärksamma genom att peka ut de farligaste platserna, säger Lars Sävberger.

Minskning

Men det finns positiva signaler. Antalet vildsvinsolyckor – som ­orsakar stora materiella skador på bilarna – har minskat såväl 2008 som 2009.

– När det gäller vildsvinen har olyckorna minskat drastiskt. Där kan man tala om ett trendbrott.

”Lite märkligt”

Enligt vissa bedömare kan minskningen av vildsvinsolyckor bero på förra årets vargavinter. Men siffrorna är inte entydiga. Någon motsvarande minskning syns till exempel inte när det gäller rådjur.

– Det är lite märkligt, men det kan bero på att allt fler trafikanter vet att de har skyldighet att anmäla och markera ut platsen för en viltolycka. Så var det kanske inte tidigare, säger Lars Sävberger.