Fick alla rätt på högskoleprovet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-07

Martin Eneling, 37 år och förskollärare, är en av få som har fått alla rätt på högskoleprovet. Nu avslöjar han sina knep för att lyckas.

– Det handlar om att vara bekväm i provsituationen, säger han till Aftonbladet.

Toppstudent Martin Eneling, 37 år och förskollärare, är en av få som har fått alla rätt på högskoleprovet.

Martin Eneling kunde vara säker på att komma in på sin drömutbildning. För snart 11 år sedan fick han 2,0 på högskoleprovet och kunde några år senare, utan problem, antas till lärarhögskolan där han utbildade sig till förskollärare. Att han är en av få som dessutom fått alla rätt på provet gör han inga stora ord av.

Fick 1,9 första gången

– Nej, jag tror jag inte har några speciella egenskaper som bidrog till att jag lyckades så bra. Det handlar mest om allmänbildning och att vara bekväm med provsituationen, säger han.

Med tanke på Martins utbildningsval skulle man kunna tro att han gjorde högskoleprovet på kul. Vid första tillfället lyckades han nämligen få 1,9.

Trivs med jobbet

– Så kul var det inte att betala 300 kronor för att sitta en hel dag och göra ett prov. Även den andra gången gjorde jag provet för att söka in till högskolan, säger han.

Martin gjorde några vändor på Sveriges universitet och högskolor. Han har bland annat läst miljövård, socialantropolog och hoppat av en utbildning till lärare. Det slutgiltiga yrkesvalet föll dock på det jobbet han brinner för – förskollärare.

– Det är väldigt roligt att jobba med barn och jag trivs verkligen i mitt arbetslag, säger han.

Följ ämnen i artikeln