Tipsen: Så får du också rätt mot F-kassan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-02

Bytte sida Göran Söderlund arbetade tidigare för Försäkringskassan men hjälper nu dem som blivit sjuka och drabbas av de hårdare reglerna.

Försäkringskassan avslår på löpande band.

Men du kan få hjälp.

Så här lyckades några av de sjuka få upprättelse.

– Jag skulle aldrig ha klarat det själv. De slåss mot oss med sina papper och paragrafer, säger ­arbetsskadade Anne-Christine Axelsson, 56.

Bara i år har runt 16 000 personer fått avslag på sina ansökningar om sjukpenning.

Men det kan löna sig att överklaga Försäkringskassans beslut.

Bytte sida

Vart tolfte ärende om sjukpenning ändras efter omprövning – och av de ärenden som sedan går vidare till länsrätten ändras vart fjärde, enligt siffror från Försäkringskassan.

De hårdare bedömningarna hos Försäkringskassan har också öppnat en ny marknad för före detta anställda som bytt sida för att hjälpa de sjuka.

En av dem är Göran ­Söderlund i Borås.

– Jag började som konsult efter att jag fått samtal från läkare som bad om hjälp­ ­eftersom deras patienter ­nekades ersättning. Sedan dess har det bara växt. Behovet är jättestort och bara i dag har jag haft 6–7 personer som har ringt och bett om hjälp, säger han.

Som tidigare anställd hos Försäkringskassan kan ­Göran Söderlund vittna om hur klimatet hårdnat.

”Tjänstefel”

– Jag har flera ärenden på gång nu som jag vet kommer gå igenom eftersom det är snudd på tjänstefel från Försäkringskassans sida. Vissa handläggare kan inte sitt eget regelsystem, säger han.

Arbetsskadade Anne-Christine Axelsson i Hjälteby har efter en tvåårig kamp fått rätt mot Försäkrings­kassan. Men nu väntar en ny process för att hon ska få sin sjukersättning förlängd.

– Så fort man kommer upp på knä så får man en smäll så att man ligger ner igen. Det finns inget slut, säger Anne-Christine Axelsson.

Svar på tal

Från Försäkringskassans håll är man inte sen att reagera på kritiken.

– Av alla som söker är det bara omkring tre procent som nekas. Sedan är det såklart viktigt för rättssäkerheten att de som nekas ­ kan gå vidare och överklaga, ­säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef på Försäkringskassan.

johanna.klaasen@aftonbladet.se