”Jag vaknade av en jäkla smäll”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-05

Svenske Anders, 63, väcktes av tågkraschen i Thailand

Åtta personer rapporteras ha omkommit i måndagens tågurspårning nära turistorten Hua Hin i Thailand.

Det 16 vagnar långa tåget spårade ur – och knycklades sönder.

Kraschen blev våldsam.

– Jag vaknade i natt av en jäkla smäll, säger Anders Berglund, 63, från Valdemarsvik, som bor i närheten av olycksplatsen.

Vid 04-tiden tidigt i morse lokal tid spårade tåget med destination Bangkok ur i närheten av kuststaden Hua Hin i Thailand.

Åtminstone åtta människor omkom i olyckan – däribland en två-årig flicka – och 88 personer uppges ha skadats.

”En enda stor smäll”

Anders Berglund, som bor cirka 300 meter från olycksplatsen, väcktes av ett kraftigt dån när tåget trasades sönder efter att ha spårat ut.

– Jag förstod att det inte var åska, för då brukar det mullra väldigt länge. Det här var en enda stor smäll. Det lät säkert i tio-femton sekunder, säger han.

När han tog sig till området senare under förmiddagen – vid tio-tiden – såg han kaoset och förstörelsen. Ett hundratal personer – räddningsarbetare, sjukvårdspersonal och militärer – kämpade med att försöka rädda de sårade.

– De hade snabbt fått dit två lyftkranar som lyfte upp en sovvagn. Där under låg det skadade och döda, säger Anders Berglund.

”Folk hade ramlat ur”

Tåget hade rivits upp och människor hade kastats ut i den våldsamma kraschen.

– Vagnen hade gått sönder i botten så folk hade ramlat ut under. Det hade öppnats, så de som låg och sov där i mitten måste ha ramlat ur under vagnen, säger Anders Berglund.

– Rälsen var uppsliten på säkert 150 meter. Jag har nog aldrig sett ett sånt kaos på en olycksplats, säger han.

Oklart om svenskar

Thailändska myndigheter uppger enligt AP att åtta personer dödades och 88 skadades i olyckan. Det finns inga uppgifter om att utlänningar ska ha dödats.

– Vi beklagar att människor förlorat livet och vi undersöker orsaken till olyckan, säger Yuthana Thapcharoen, chef för statens järnvägar, enligt AP.

UD har inga uppgifter som det finns några svenskar bland de döda eller skadade i tågolyckan.

– Vi vet att bland de cirka 50 skadade så ska fyra vara lindrigt skadade utlänningar, men jag har ingen information om någon av dem är svenskar eller inte, Cecilia Julin, kommunikationschef vid UD, till Aftonbladet.