Alla ska med – till skolan

Uppdaterad 2014-04-01 | Publicerad 2014-03-31

Löfven: Obligatoriskt gymnasium från 2018 om partiet vinner valet

NY ROND I SKOLFAJTEN Skolan är den fråga som väljarna tycker är allra hetast inför riksdagsvalet i höst och förslagen duggar tätt från båda läger. Nu fyrar Stefan Löfven av ett skarpt vallöfte: Obligatorisk gymnasieskola för alla upp till 18 års ålder. ”När näst intill samtliga arbetsgivare kräver gymnasieutbildning ska vi inte lämna ungdomar ­utan en gymnasieexamen”, har S-ledaren - som här besöker Visättraskolan i Huddinge - tidigare sagt.

Här är Stefan Löfvens ­nästa drag i skolfajten om väljarna.

Aftonbladet kan avslöja S-ledarens nya skarpa vallöfte.

Om det blir ett rege­ringsskifte i höst införs obligatorisk gymnasie­skola från 2018.

Med knappt ett halvår kvar till riksdagsvalet i höst så blir vallöftena från par­tierna allt fler.

S-ledaren Stefan Löfven berättade redan inför par­tiets kongress förra året att han vill göra gymnasie­skolan obligatorisk i ­Sverige för alla upp till 18 års ålder. Undantag ska bara göras om det finns mycket goda skäl.

- I över 50 år har den obligatoriska skolgången varit nioårig. I dag är det en utbildning som är långt från tillräcklig. När näst intill samtliga arbetsgivare kräver gymnasieutbildning ska vi inte lämna ungdomar ­utan en gymnasieexamen, sa Löfven då.

Förlängd skolplikt

Nu kan Aftonbladet avslöja att Stefan Löfven gör frågan till ett skarpt val­löfte.

I dag presenterar han ­flera förslag på förstärkningar av utbildningssystemet. Ett av dem handlar om att göra gymnasieskolan obligatorisk till år 2018 om det blir en S-ledd regering efter valet i höst. Enligt ­källor inom S ska reformen förberedas och kostnads­beräknas under kommande mandatperiod.

Det innebär att skol­plikten, som under lång tid varit 9-årig, skulle för­längas med flera år.

Både S-ledaren och rege­ringen har tidigare pekat på att unga utan komplett ­gymnasieutbildning i högre grad riskerar att hamna ­utanför arbetsmarknaden. För många blir det stora problem att ta sig in över huvud taget.

Många hoppar av

I praktiken går redan alla elever, knappt 99 procent, vidare från grundskolan och börjar på gymnasiet, enligt Skolverket.

Problemet är att alldeles för många eleverna hoppar av eller lämnar utan fullständiga betyg - ett problem som identifierats på båda sidor blockgränsen.

- Vi vet egentligen inte om det är avhopp eller ­andra orsaker. Men av ­statistiken framgår att ­ungefär tio procent inte är kvar till årskurs tre, säger Per Andersson, pressekreterare på Skolverket.

Av de 90 procent som ­påbörjar gymnasiets tredje år får cirka tolv procent ­ inte slutbetyg och cirka tio procent ett slutbetyg ­utan behörighet till högre ­studier. Det innebär att knappt 70 procent får ett fullgott slutbetyg från ­gymnasiet.

Björklund: Luftslott

När S förra året presenterade förslaget om obligatorisk förskola kallade utbildningsminister Jan Björklund (FP) det för ett ”gigantiskt luftslott”.

- Problemet är att tio­tusentals ungdomar varje år hoppar av gymnasiet. En studentexamen kräver hårt arbete och studiemotivation, men man kan inte lagstifta fram motivation, sa han.

Den svenska skolan är i dag den fråga som väljarna tycker är viktigast inför valet i höst.

På sistone har förslagen duggat tätt från både rege­ringen och oppositionen.

I går meddelade Alliansen att alla högstadieelever ska få ytterligare en mattetimma i veckan från och med hösten 2016.

Förlängd skolplikt har även diskuterats i andra ­ändan av systemet. Både S och ­Alliansen vill att det ska ­vara obligatoriskt för alla barn att gå i förskoleklass från och med sex års ålder. Det är det dock bara ett par ­procent som inte gör.

Om både obligatorisk ­förskoleklass och gymnasium införs skulle det i praktiken innebära att skolplikten förlängs till tolv år.

Löfven(s) löften om det blir maktskifte

90-dagarsgaranti

S-ledaren har sagt att det första han kommer ­göra som statsminister är att ­införa en ”90-dagarsgaranti”. Unga arbetslösa ska inom 90 dagar erbjudas arbete, praktikplats ­eller en ­utbildningsplats att gå till.

Jobb

Sverige ska ha lägst arbetslöshet inom EU år 2020.

Skolplikt

Obligatorisk gymnasieskola för alla upp till 18 år från och med år 2018.

Organisation

Om S bildar regering kommer regeringskansli och statsförvaltning att bli helt jämställda organisationer.

Läxhjälp

Möjligheten att göra skatte­avdrag för ­läxhjälp, så kallad ”läx-rut”, ska tas bort och läxhjälp ­erbjudas alla elever.

Sommarskola

Det ska vara obligatoriskt för alla elever utan fullständiga betyg att gå sommarskola. ­Denna reform har även rege­ringen föreslagit.

Lärare

Antalet speciallärare/specialpedagoger ska öka med 1 000 stycken.

Mindre klasser

Minska klasstorlekarna med upp till fem elever per klass från förskoleklass till årskurs 3. Denna reform har även regeringen föreslagit.

Skrota Fas 3

Fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin ska skrotas och er­sättas med extratjänster i välfärden eller utbildning.

Följ ämnen i artikeln