Obama: Jag kommer agera själv

Publicerad 2014-01-29

I sitt årliga tal om tillståndet i USA sa president Barack Obama att han kommer att agera på egen hand, "när och var som helst” han får möjlighet.

Han vill lösa upp det dödläge som rått i inrikespolitiken.

Samtalen med Iran vill ha ge en ordentlig chans.

– Om kongressen skickar förslag om nya sanktioner som hotar att få förhandlingarna att stranda, då kommer jag lägga veto mot dem, sa Obama.

Talet fokuserade på den amerikanska inrikespolitiken och han inledde bland annat med att säga att ekonomer för första gången på ett decennium inte längre anser att Kina är det bästa landet att investera i. Det är USA.

– Detta kan bli ett genombrottsår för Amerika. Vi är bättre positionerade för nästa århundrade än något annat land på jorden.

Han sa också att han kommer att höja minimumnivån för federala löner, utöka praktikprogrammen och hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Samtliga är beslut som inte kräver kongressens godkännande.

Kringgå lagstiftarna”

Obama krävde i sitt tal också att lönerna blir mer jämställda.

– I dag utgör kvinnor halva vår arbetsstyrka. Men de tjänar fortfarande 77 cent för varje dollar som en man tjänar. Det är fel, och att det fortfarande är så 2014 är genant. Kvinnor förtjänar lika mycket betalt för samma arbete, sade Obama och fortsatte:

– Det är dags att vi gör oss av med arbetsplatser som har en politik som hämtad ur ett avsnitt av (tv-serien) Mad Men.

Lönerna mellan de rika och de fattiga har ökat, vilket Obama sa sig vilja gör något åt. Han hotade att kringgå lagstiftarna i frågan, men även i andra.

– Så fort som jag kan ta steg för att utöka möjligheterna för amerikanska familjer, utan lagstiftarna, så kommer jag att göra det.

Varnar för al-Qaida

Efter ännu ett år av flera skolskjutningar lovade Obama att fortsätta kämpa för striktare vapenlagar. Men hur detta ska ske gick han inte in på.

– Jag kommer fortsätta kämpa, med eller utan kongressen, för att stoppa fler tragedier från att besöka oskyldiga amerikaner i biosalonger, köpcentra eller skolor.

President Obama tog även upp och varnade för terrororganisationen al-Qaida i talet.

– I Jemen, Somalia, Irak och Mali måste vi fortsätta arbeta med våra partner för att störa och inaktivera dessa grupper.

Obama upprepade sitt löfte om att stänga militärfängelset i Guantanamo Bay på Kuba.

Talet går att läsa i sin helhet på Washington Posts hemsida.