Åhléns drar in julkatalog – efter starka reaktioner

Publicerad 2013-11-20

Innehöll nidbild av svarta: ”Vi har fått kritik”

I årets upplaga Åhléns julkatalog syns två svarta pärlplattefigurer klädda som betjänter.

Bilden har upprört både anställda och kunder.

Nu dras katalogen in.

– Det är olyckligt att bilden kommit med, säger Cathrine Wigzell, Informationschef Åhléns.

Så här hade de kunnat se ut Pärlplattorna är gjorda av Samuel Trygg Wik. Han är expert på pärlplattor och har bland annat medverkat i barnprogrammet Philofix. Han har arrangerat flera workshops och utställningar med sina tavlor som är helt gjorda av pärlplattor.

Under förra veckan landade Åhléns julkatalog i 650 000 brevlådor runt om i landet. I den finns en bild på två svarta figurer klädda som betjänter med röda läppar, gjorda som pärlplattor.

– Vi har fått både intern och extern kritik för bilden och har nu valt dra in katalogen från våra butiker, säger Cathrine Wigzell.

Samtidigt menar hon att det inte rört sig om någon storm av protester.

– Det är ett tiotal klagomål som kommit in från kunder och två från medarbetare, säger hon.

Beklagar publiceringen

I katalogens digitala upplaga är bilden redan borttagen och företaget har gått ut med ett pressmeddelande där de beklagar publiceringen.

– En anställd ansåg att vi arbetat för mycket med mångfaldsfrågor för att ha den här typen av bild med i katalogen och det håller jag med om, säger Cathrine Wigzell.

Hur bilden kommit med i katalogen har Cathrine Wigzell inget svar på.

– När man gör stora produktioner med tajta deadlines finns det en risk att saker slinker igenom som inte borde vara där, säger hon.