Victor räddades ur rökfyllda lägenheten – brandmän tog sig in med yxa

Publicerad 2018-01-21

Ett höghus i Rågsved utrymdes i natt efter en brand på andra våningen.

Victor Palomäki, 28, vaknade av att brandmän stormade hans rökfyllda lägenhet.

– Man är lite nyvaken, du vet inte riktigt vad som händer och så kommer det två brandmän som sliter ut dig och säger att det brinner som tusan, säger Victor Palomäki.

Vid 23.30 på lördagskvällen gick larm om en lägenhetsbrand i ett höghus på Bjursätragatan i Rågsved i södra Stockholm.

– Larmet kom in som en brand i en lägenhet på andra våningen och det var kraftig rökspridning omgående. Det blev en spontanevakuering av alla boende, säger Stefan Malmberg, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

”Det var ganska hemskt”

Räddningstjänsten fick bryta sig in i lägenheter där boende inte kom ut självmant.

Bland annat hos Victor Palomäki, 28, som berättar att brandmännen tog sig in med hjälp av yxa.

– Det var totalt rökfyllt när jag vaknade, så det var ganska hemskt. Jag hann nog inte tänka så mycket. Man är lite nyvaken, du vet inte riktigt vad som händer och så kommer det två brandmän som sliter ut dig och säger att det brinner som tusan, säger Victor Palomäki.

– I korridoren var det vatten, slangar, sot, fullt med folk, folk som skulle ut... det var totalt kaos bara, säger Victor Palomäki.

– I korridoren var det vatten, slangar, sot, fullt med folk, folk som skulle ut... det var totalt kaos bara, säger Victor Palomäki.

”Gjorde ett fantastiskt jobb”

Victor Palomäki berömmer räddningstjänstens insats.

– Räddningstjänsten gjorde ett fantastiskt jobb med att evakuera folk och var väldigt informativa och omhändertagande.

Enligt räddningstjänsten brann det främst i lägenheten på andra våningen, med kraftig rökutveckling som följd.

– Ja, det är öppna trapphus i byggnaden. Som det ser ut där var större delen av fastigheten rökfylld, säger Stefan Malmberg.

”Folk kom ner med varmt te”

John Nordström i ett hus intill, där chockade människor tog skydd i trapphuset. Grannarna försökte hjälpa de boende så gott de kunde.

– Folk kom ner med filtar, varmt te, vi försökte ge dem så mycket trygghet som möjligt, att de är borta från elden. Sen tog ambulanspersonalen hand om dem som var mer skadade och tog dem till sjukhus, säger John Nordström.

Totalt sju till sjukhus

Folkets hus i Rågsved blev en uppsamlingsplats för andra som evakuerats.

Räddningstjänsten uppger för Aftonbladet vid 09-tiden på morgonen att fem personer fördes till sjukhus med ambulans, och två personer tog sig till sjukhus på egen hand.

Skadeläget är okänt, men under natten uppgav polisen att en del var allvarligt skadade. Det rör sig främst om rökskador.

Polisen utreder allmänfarlig vårdslöshet

I nästa vecka kommer polisen att genomföra en teknisk undersökning av huset.

– Man har i nuläget inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet. Det är i avvaktan på den tekniska undersökningen, så rubriceringen är inte stöpt i sten, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral.

”Hela mitt liv är i det där huset”

Det är oklart hur pass skadat huset är. Det är avspärrat i väntan på polisens tekniska undersökning.

Klockan 12 kommer ett informationsmöte hållas i Folkets hus, med polis och räddningstjänst. Där ska de drabbade få information om vad som händer framöver och när det kan bli aktuellt att flytta tillbaka.

– Den enda information jag fått är att klockan 12 är det möte i Folkets hus. Jag hoppas på en evakueringslägenhet eller nåt hotell, annars får jag försöka lösa det bäst jag kan, säger Victor Palomäki.

– Man tänker ofta att det inte ska hända en själv, men nu hände det. Hela mitt liv är ju inne i det där huset.

Följ ämnen i artikeln