Kräver att Wallström pressar Somalia om mördade brodern

Publicerad 2016-02-04

Ilyas Hassan : "Det som händer nu är nästan lika jobbigt som när han försvann”

Svenske politikern Abdirahim Hassan sköts ihjäl i Somalia 2013.

Dödsskjutningen utreds av en internationell åklagare, men än så länge är tecknen på framgång få.

Nu kräver Abdirahim bror Ilyas att den svenska regeringen agerar.

– Jag vill veta varför de gör skillnad på liv och liv, säger han.

De hade avslutat en föreläsning på universitetet i Somalias huvudstad Mogadishu när deras bil prejades av vägen. Ur bilen som kört in i dem hoppade flera män, och började skjuta.

Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan och en somalisk säkerhetsvakt dödades av kulorna. Partikollegan Ann-Margarethe Livh, som också var med på resan, träffades i magen men överlevde. Hon är nu bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm.

Deltog i demokratiprojekt

Den blodiga attacken inträffade den 21 augusti 2013. Abdirahim och Ann-Margarethe deltog då i ett projekt med målet att sprida demokrati i Somalia.

Polisen fattade tidigt misstankar om att angreppet var ett misslyckat kidnappningsförsök. Några dagar efter händelsen greps flera misstänkta.

Men trots att det nu gått snart 2,5 år har ingen dömts för dödsskjutningen.

– Vi får hjälp av en internationell åklagare, men det somaliska rättsväsendet är inte samarbetsvilligt, så ingenting händer, säger Abdirahims lillebror Ilyas Hassan.

”Ansvar att kräva rättvisa”

I ett öppet brev, som Aftonbladet publicerar, kräver 23-åriga Ilyas att statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström sätter press på den somaliska regeringen.

– Eftersom den rättsliga vägen inte fungerar har regeringen i Sverige ett ansvar att kräva rättvisa för en avliden medborgare, säger han.

Ilyas Hassan är mycket kritisk till hur den svenska regeringen agerat efter hans brors död.

– Jag skrev till den förra regeringen också och ville veta vad de gjorde, men då fick jag bara ett svar där de framförde sina kondoleanser.

– Jag vet liknande fall där myndigheterna agerat mycket mera kraftfullt. Men då har de drabbade varit vita. Jag är övertygad om att det faktum att Abdirahim inte var det spelar in här. Regeringen gör skillnad på liv och liv, och jag vill veta varför.

Kan ge avslut

Att få den svenska regeringen att ta en mer aktiv roll i fallet är viktigt av flera skäl, menar Ilyas Hassan.

– Dels kan det förhoppningsvis leda till att någon döms för mordet på min bror. Det skulle ge oss i familjen ett avslut. Det som händer nu, med all ovisshet, är nästan lika jobbigt som när han försvann, säger han, och fortsätter:

– Men det är också viktigt för politiker och andra icke-vita svenskar som vill göra skillnad utomlands att få veta vad regeringen kommer att göra om något skulle hända dem. Abdirahim dog när han försökte göra världen bättre. Han är med all säkerhet inte den sista.

Aftonbladet har utan framgång sökt utrikesminister Margot Wallström för en intervju om Ilyas krav. I en kommentar uppger dock representanter för utrikesdepartementet att de känner till brevet och att de ska utreda ärendet närmare.

Här är hela Ilyas brev till regeringen

Till Stefan Löfven och Margot Wallström

Låt mig berätta för er om en ung man som förlorade sitt liv i kampen om en rättvisare värld.

Denna unga man hette Abdirahim Hassan, även kallad Abdi.

Abdi förde kampen om ett rättvist, socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt Sverige.
 

Abdi var en Vänsterpartist som engagerade sig både vad gäller lokala frågor hemma i Husby, där han växte upp. Men även frågor som berör omvärlden, inte minst hans föräldrars hemland Somalia.

Abdi begränsade sig inte till att enbart drömma om en bättre värld, utan han agerade genom sin resa till Somalia. Den 21 augusti 2013 blev Abdi mördad, vi hade därmed förlorat honom till följd av den kamp han förde. Vänsterkollegan Ann Margarethe Livh, bostads och demokratiborgarråd i Stockholm stad, skottskadades i samband med mordet. 

Efter Abdis bortgång har vi i familjen tillsammans med Abdis kollegor Ann Margarethe Livh och Rashid Mohammed gjort en polisanmälan för både mord och mordförsök. Vi har blivit tilldelade en internationell åklagare som försökt driva fallet i över ett år, utan någon vidare framgång. Den somaliska regeringen har inte varit samarbetsvillig, då ingen information om händelsen har lämnats ut till den svenska åklagaren.

När händelsen inträffade kontaktade jag den dåvarande utrikesministern Carl Bildt och frågade om regeringens ställningstagande till det som hänt och vad den borgerliga regeringen, som då styrde Sverige, tänkte göra. Det slutade med att UD inte gjorde mer än att skicka sina kondoleanser.

I regeringsförklaringen den 15 september 2015 förklarade ni:

”De humanitära insatserna måste förstärkas och effektiviseras. Sverige fortsätter att vara en av världens största givare av humanitärt bistånd. Vi ska vara en stark röst i världen för frihet, fred, mänskliga rättigheter och solidaritet”.

Abdi var just den rösten, han var rösten för frihet, fred, mänskliga rättigheter och solidaritet. Men med det ansvaret kom också en risk, den risken som kom att kosta honom sitt liv.

Kära regering, ni säger att ni är en socialistisk, antirasistisk och feministisk regering men ni tar inte ansvar när era medborgare förlorar sina liv. I Abdis fall har inte den rättsliga vägen fungerat och eftersom detta var ett politiskt mord, måste det lösas politiskt. Regeringen måste

i detta fall ta ansvar och ställa krav på den somaliska regeringen, då Somalias regering får bidrag från Sverige.

Vi har idag en regering som säger sig värna om alla sina medborgare men för mig är det inget annat än ren lögn. Historien har lärt oss att regeringen gör skillnad på liv. Hade Abdi varit vit och inte haft utländskt påbrå hade Sverige, med all säkerhet, ställt krav på Somalias regering. Att frågan inte lyfts fram tidigare och den dåvarande regeringen inte gav mig respons, visar att den regeringen inte ville ta ansvar.

Idag är det många svensk somalier som återvänder till sitt gamla hemland i kampen för frihet, fred, mänskliga rättigheter och solidaritet. Det är den kampen Sverige har öppnat för. Här måste det vara tydligt att den svenska regeringen finns där för sina medborgare och kräver rättvisa för de som går bort.

När tänker regeringen erkänna att man gör skillnad på liv, att vi afrosvenskar i slutändan inte är tillräckligt ”svenska” för att regeringen ska vilja engagera sig när vi drabbas. Tänker regeringen ta ansvar och kräva rättvisa för Abdi eller för man samma politik som Carl Bildt och borgarna gjorde.

Tänker regeringen erkänna att den politiken de för, inte inkluderar minoritetsgrupperna i Sverige. Det räcker inte med att säga att man värnar om allas lika värde. Man bör leva som man lär.

Vi kräver rättvisa för Abdi, hans familj och hans kollegor nu. Det är dags för regeringen att kräva svar från Somalia.

Afrosvenskarnas Riksförbund

Sveriges Unga Muslimer

Vänsterpartiet Kista

Megafonen

Skrivet av

Ilyas Hassan (Abdis bror)