Asylsökande misstogs för terrorist – dödades

Publicerad 2015-10-19

Var på väg hem efter att ha skaffat visum

Vid ett terrordåd i israeliska Beersheba dödade en gärningsman en soldat och skadade elva personer.

En säkerhetsvakt sköt en oskyldig man i tron att han var terrorist.

Mannen, en eritreansk asylsökande, misshandlades och avled senare.

– Jag hörde hur folk skrek och började springa, säger svenske Jonathan Karlsson, 22, som blev vittne till när panik utbröt på stationen.

Följ ämnen
Israel
Jonathan Karlsson, 22.

På söndagskvällen öppnade en terrorist eld vid Centralstationen i Beersheba i södra Israel.

– En beväpnad terrorist gick in på bussterminalen vid Centralstationen och sköt ihjäl en soldat. Han fortsatte att skjuta, tog soldatens vapen och sköt inne på stationen. Säkerhetsstyrkor i området svarade snabbt. Terroristen lyckades fly från stationen men sprang in i polis och sköts ihjäl, säger polischefen Yoram Levi till Haaretz.

Medier har identifierat attentatsmannen som en 18-åring från Hebron.

Svenske Jonathan Karlsson är på resa i Israel och befann sig i närheten av busstationen på kvällen.

– Jag hörde hur folk skrek och började springa, så jag sprang också. Man tänker ju hela tiden på vad som hänt här tidigare. Man har garden uppe, säger han till Aftonbladet.

Han återvände senare till stationen. Där kunde han se hur militären skjutit en terrorist och fick också höra att ytterligare en person sköts ihjäl vid attentatet.

Trycktes ned med stol

En säkerhetsvakt trodde att en asylsökande från Eritrea också var terrorist och sköt honom.

Mannen, en 29-åring som varit i Beersheba för att skaffa visum och var på väg hem, ses i videoklipp från händelsen attackeras av människor, däribland en soldat, på stationen efter att han blivit skjuten. Han sparkas, får en bänk kastad på sig och trycks ned med en stol.

Vissa vittnen ses försöka hjälpa den skadade 29-åringen, som dog på platsen.

– Han sprang från platsen precis som alla andra. Han misstogs för att vara terrorist och sköts. Kanske var det hans utseende som fick vakten att skjuta, det är riktigt sjukt att en oskyldig blir dödad, säger Jonathan Karlsson.

När Aftonbladet pratar med honom, vid 03-tiden natten mot måndag, har han svårt att sova efter händelsen.

– Man blir uppe i varv. Det känns tveksamt om jag kommer kunna somna.

Stänga av Jerusalem

Av de elva skadade personerna ska tillståndet vara allvarligt för två. Bland de skadade finns fyra poliser.

Attacken är en av de allvarligaste i konflikten mellan israeler och palestinier. Den senaste tiden har oroligheterna trappats upp och under de senaste två veckorna har nästan 50 personer dödats, 42 palestinier och åtta israeler.

Palestinier från östra Jerusalem misstänks ligga bakom flera av senaste tidens knivdåd. Jerusalems borgmästare Nir Barakat vill därför spärra av delar av östra Jerusalem för att hindra palestiniernas rörelsefrihet.

Båda israeler och palestinier, omkring 1 500 till antalet, marscherade tillsammans för samexistens i Jerusalem på lördagskvällen. Högerextremister försökte störa arrangemanget men polis höll grupperna ifrån varandra.

Militären förnekar anklagelser

Samtidigt riktas kritik mot Israels militär. Den palestinska nyhetsbyrån Wafa rapporterade i helgen att säkerhetsstyrkor lät en skadad tonåring, som försökt genomföra en knivattack, blöda till döds efter att han skjutits. Nyhetsbyrån Ma'an har också rapporterat om uppgifter som gör gällande att militärer planterat en kniv på den skjutna pojken.

Israels militär förnekar att man förhindrat tonåringen från att få medicinsk hjälp och säger att det som i videoklipp påståtts vara en kniv i själva verket var en kommunikationsradio, rapporterar Times of Israel.

Följ ämnen i artikeln