Kinas president pressad i Storbritannien

Publicerad 2015-10-22

Kinas president Xi Jinping och Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Brittisk media tilläts bara ställa en fråga till Kinas president Xi Jinping under dennes statsbesök i Storbritannien.

Då tog BBC-reportern Laura Kuenssberg vara på möjligheten – och pressade presidenten.

– Varför tycker du att britter ska glädjas över att göra mer affärer med ett land som är odemokratiskt? sa Kuenssberg enligt Independent.

Kinas president Xi Jinping befinner sig i Storbritannien för att stärka ländernas relation och öka affärsmöjligheterna.

Enligt Independent investerar Kina bland annat flera miljarder pund – eller tiotals miljarder kronor –  i ett kärnkraftverk i grevskapet Somerset i sydvästra England.

Under större delen av onsdagen satt Jinping i möte med Storbritanniens premiärminister David Cameron. Efter mötet höll de en gemensam presskonferens och det var länge oklart om de brittiska reportrarna som samlats skulle få chansen att ställa frågor riktade till Kinas president.

Till slut visade det sig att det gick bra att ställa en enda fråga. BBC-reportern Laura Kuenssberg var den som fick mikrofonen och passade då på att ställa presidenten mot väggen.

– Varför tycker du att britter ska glädjas över att göra mer affärer med ett land som är odemokratiskt, otransparent och som har en djupt, djupt bekymrande inställning till mänskliga rättigheter? sa hon enligt Independent.

Via en tolk svarade Xi Jinping – som leder landet som brukar kallas världens största diktatur – att Kina försöker värna mänskliga rättigheter. Till sist medgav han:

– Det finns alltid utrymme för förbättringar.