Hotell evakuerat efter översvämning

Publicerad 2015-12-06

LILLA EDET. Lillvor Bergstrand hade tagit in på Thorskogs slott i Lilla Edet med sambon.

Men i morse fick de ett bryskt uppvaknande.

Dammen bredvid slottet hade svämmat över.

– Vi fick inte vara kvar, de var rädda att dammen ovanför skulle rämna, säger hon.

Lillvor Bergstrand.

Thorskogs slott ligger söder om Lilla Edet och på söndagsförmiddagen forsade vattnet genom slottsparken. Upp i skogen ligger tre dammar som alla svämmat över. På slottet hade Lillvor Bergstrand och sambon Bosse hade tagit in under helgen.

När de vaknade i morse fick de veta att de snabbt var tvungna att lämna sitt rum.

Då hade dammen, som ligger bakom slottet, svämmat över.

– Vi fick gå därifrån för de var rädda för att det skulle bli sprickbildning uppe i dammen och att den skulle rämna, berättar Lillvor Bergstrand.

”Det var vatten överallt”

Paret hade sovit över i ett rum som låg precis intill dammen och när de tittade ut genom fönstret möttes de av en överraskande syn.

– Gångvägarna utanför hade blivit rena forsar. Det var vatten överallt.

Hon tror att fler gäster var tvungna att evakuera hotellet.

På vägen till bilen fick paret hoppa över vattensamlingar på vägarna. När Aftonbladet pratar med Lillvor sitter de i en bil på E20 mot Trollhättan.

– Det är jättemycket vatten överallt, ut från Lilla Edet och upp mot Trollhättan. Det är som sjöar. Och det regnar fortfarande, säger hon.

Dammar har svämmat över

Lasse Nilsson, vd och delägare på Thorskogs slott, bekräftar att det är dammarna som svämmat över. Vattenmassorna och det höga trycket från dammarna upptäcktes när frukostpersonalen kom vid 6–tiden på söndagsmorgonen.

– Då ringde vi räddningstjänsten, som kom hit. Tillsammans med dem och några lokala bönder byggde avrinningsrännor för att leda bort vattnet. Alla hjälper alla här ute på landet, säger han.

Men någon direkt evakuering har det inte varit, menar Lasse Nilsson.

– Det gick inte att ta sig från en plats till en annan, så vi hjälpte gästerna i morse. Men verksamheten fungerar som den ska nu, säger Lasse Nilsson.

Strax efter lunch började regnet tillta igen.

Följ ämnen i artikeln