Första uttaget från Domedagsbanken

Uppdaterad 2015-09-24 | Publicerad 2015-09-23

Nu görs det första uttaget ur Domedagsbanken.

116 000 olika fröer ska hämtas ut på grund av kriget i Syrien.

Djupt inne i Svalbards kalkstensberg ligger sedan sju år Domedagsbanken, en slags guldreserv för jordens matförsörjning.

Men stället för guldtackor ligger frön från snart sagt jordens alla hörn torkade, inplastade och förpackade i lådor.

Klarar sig 200 år

Det är samlingar av fröer som riskerar att dö ut när jordbruket blir alltmer homogent världen över men som har egenskaper som kan bli ovärderliga.

Temperaturen är som en normal hushållsfrys, -18 grader, men även om kylaggregaten skulle bli strömlösa är det naturligt tillräckligt kallt för att fröna ska vara livsdugliga i 200 år.

Anläggningen, som bekostats av norska staten, drivs av The Corp Trust som den ultimata back-upen för andra genbanker i värlen.

Genbank i Aleppo

Helt fylld rymmer valvet 4,5 miljoner olika sorter frön med ett snitt på 500 frön per sort, totalt 2,5 miljarder frön.

Nu görs det första uttaget, skriver Reuters.

I syriska Aleppo har genbanken visserligen klarat sig hyggligt genom kriget men man mäktar inte längre med att föröka sin fröer  och skicka dem vidare.

Därför plockas nu 116 000 olika frösamlingar ut från Domedagsbanken för att skickas till Beirut dit högkvarteret för International Center for Agricultural Research in Dry Areas, ICARDA, flyttat från Aleppo på grund av kriget.

-Många av fröerna från Aleppo-samlingen har torktåliga egenskaper som kan hjälpa grödor att klara klimatförändringar i torra områden i exempelvis Australien och Afrika, säger Grethe Evjen, sakkunnig på norska jordbruksdepartementet till Reuters.

Följ ämnen i artikeln