Aron, 27, lyckades nå toppen - med kryckor

Publicerad 2016-01-29

Så samlade äventyraren Aron Anderson in 800 000 kronor till Barncancerfonden

När Aron Anderson var sju år fick han cancer. Han överlevde, men hamnade i rullstol.

Idag är han 27, elitidrottare och professionell äventyrare. Förra veckan kom han hem från att ha bestigit Kilimanjaro - Afrikas högsta berg.

– Glädjen att sitta där på toppen av Afrika var helt enorm!

När Aron Anderson var sju år fick han cancer. Han överlevde, men hamnade i rullstol.

Idag är han 27, elitidrottare och professionell äventyrare. Förra veckan kom han hem från att ha bestigit Kilimanjaro - Afrikas högsta berg.

 - Glädjen att sitta där på toppen av Afrika var helt enorm!

Aron Anderson minns det väl. Hur han satt i baksätet i föräldrarnas bil, på väg till mormor och morfar. Hur han plötsligt fick som växtvärk. Att det inte gick över, och att det visade sig vara cancer.

I två år genomgick han mängder av strålningsbehandlingar och operationer, fick cellgifter och låg på sjukhus.

– Men jag blev bra. Kunde börja leva som vanligt igen och livet lekte, berättar Aron.

Cancer i lungorna

Tills han var nio. Då upptäcktes det att cancern hade återvänt. Den här gången i lungorna. Och prognosen var inte bra.

– Då blev jag rädd. Jag hade redan genomgått det här helvetet och visste vad det innebar. Det var en rejäl käftsmäll, konstaterar Aron.

Läkarnas enda hopp var en komplicerad operation. Cancern försvann, men nerverna i Arons ben förstördes och han blev rullstolsburen.

Idag har Aron blivit vald av Nyheter 24 till en av Sveriges mest inflytelserika personer under 30 år. Han är professionell äventyrare, elitidrottare och försörjer sig på att hålla föredrag för företag och skolor. Hundra föredrag om året brukar det bli. Föredrag fyllda av skratt, gråt, igenkänning - men framför allt av pepp.

Aron bestämde sig tidigt för att inte låta cancern och det faktum att han blivit handikappad hindra honom.

– Jag hade alltid varit en aktiv unge, och började därför så många sporter det bara gick, men nu för rullstolsburna, berättar Aron.

I snabb takt vann han tio guld i Junior-VM i friidrott, tävlade i fyra Paralympics i tre olika idrotter. Som 20-åring blev han ambassadör för Barncancerfonden och för två år sedan började han samla in pengar till samma ändamål. Sedan dess har det blivit ofattbara 2,5 miljoner kronor.

Strax före jul trollband han ett fullsatt Intiman i Stockholm. Ensam, i en sportig rullstol och med hjälp av en storbildsskärm, förde han publiken från sin barndom till livet som ambassadör för Barncancerfonden. Publiken skrattade, grät och blev berörda. Och fick framför allt en rejäl dos hopp. För idag överlever fyra av fem barn som insjuknar i cancer. Det är Aron ett levande bevis på.

– Jag pratar mycket om att våga följa sina drömmar. Att göra det man tror på, och att sätta stora mål  men också vikten av att njuta av själva resan, säger Aron.

Satsade på äventyr

Vi har stämt träff på hans kontor i centrala Stockholm. Han är vältränad, snyggt klädd och ger ett aktivt och starkt intryck. Berättar livligt med gester för att understryka vad han menar. Har glimten i ögat och nära till skratt.

–  För några år sedan fick jag ont i en höft och var tvungen att sluta med friidrotten. Det fick in mig på äventyrsbanan, konstaterar Aron, ställer sig upp och tar stöd mot bordet.

Sommaren 2013 cyklade han och ett team från Barncancerfonden till Paris på sju dagar. Att det ens skulle gå att genomföra var tveksamt. Aron cyklade med händerna och han kan inte nog poängtera hur mycket laget betydde för att det skulle lyckas. Därefter har bragderna bara avlöst varandra.

– Någon vecka senare besteg en vän och jag Kebnekajse. Det var … tungt. Men det gick. Jag kröp, och tog mig fram på kryckor. Till slut fick jag lägga mig var femtonde meter och vila.

Men upp kom han. Och för varje utmaning han genomför, desto mer pengar får barncancerfonden. Förra året genomförde han en Svensk Klassiker på under 24 timmar, rekord för någon som sitter i rullstol. I somras simmade han ensam till Åland, enbart med armarna.

– Ingen i min omgivning har någonsin visat att de tycker synd om mig. Istället har de ställt lagom höga krav, något som gett mig kraft, konstaterar Aron.

Gör det han älskar

Aron lever sin dröm. Att få göra det han älskar  för något han tror på, trots att han under en period hade alla odds emot sig, det är något han återkommer till.

– Jag går igång på utmaningar.

Som att bestiga Kilimanjaro trots att han sitter i rullstol.

– Stora delar av vägen hade jag tagit mig fram genom en kombination av min armcykel och kryckor men sista biten av berget (från 4700m) är det bara kryckor som gäller då det är brant och väldigt stenigt.

– Att se solen gå upp över berget tillsammans med hela teamet samtidigt som vi flåsade i den tunna luften upp mot toppen var helt magiskt. När jag till slut såg skylten på toppen av berget blev jag helt till mig. Jag visste att vi skulle klara vårt uppsatta mål!

I Barncancerfondens namn, naturligtvis. Och insamlingen under äventyret gav 800 000 kronor till fonden!

Anna-Marie Stawreberg

Följ ämnen i artikeln