Många döda i attack mot polisskola i Pakistan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Många kritiskt skadade och dödssiffran stiger efter dådet

Pakistansk volontär och en polis hjälper en skadad person till en sjukhus efter attentatet i Quetta.
Foto: AP / Arshad Butt
Pakistansk volontär och en polis hjälper en skadad person till en sjukhus efter attentatet i Quetta.

Flera beväpnade män stormade på måndagskvällen en polishögskola i Quetta, Pakistan, och öppnade eld.

200 personer togs som gisslan. Först efter en flera timmar lång militärinsats hade myndigheterna dödat två av angriparna och säkrat området.

Minst 59 dödades och över 100 skadades, uppger lokala myndigheter tidigt på tisdagen.

På tisdagsmorgonen tog terrorgruppen IS på sig dådet.

Fem eller sex terrorister ska på måndagskvällen, enligt flera pakistanska medier, ha stormat polishögskolan i Quetta i sydvästra provinsen Baluchistan.

Där tog de 200 av de 700 poliseleverna som går på skolan som gisslan. Uppgifter som bekräftades av myndigheterna, vilka även meddelade att armén satts i.

Sköt sovande polisrekryter

Flera polisrekryter dödades och skadades också när de beväpnade angriparna gick in i en byggnad med sovsalar där 200 till 250 personer låg och sov eller vilade och öppnade eld.

En överlevande som lyckades fly berättar att männen, som ska vara klädda i bombvästar, öppnade eld när de stormade skolan, från baksidan, enligt Dunyanews. Det bekräftar också, regeringens talesperson, Anwar ul Haq, till tv-stationen Samaa.

Lokal media rapporterade att det hörts skottlossning från området. Även tre detonationer, varav en mycket kraftig, ska ha hörts.

Myndigheterna – som tidigt befarade att många dödats och skadats – utlyste under måndagskvällen katastrofläge på flera sjukhus. Natten till tisdag svensk tid, meddelade man att hundratals kadetter vid skolan räddats och att två angripare skjutits ihjäl av polis.

Stigande dödstal efter dådet

Allteftersom timmarna gått sedan dådet har dödstalet räknats upp. Regeringstjänstemän uppger att minst 59 dödades och 117 personer är kritiskt skadade, skriver Reuters.

– Fyrtioåtta kroppar har förts till sjukhuset, säger Wasim Beg, överläkare på Quetta Civil Hospital, till nyhetsbyrån.

Två av terroristerna uppges ha detonerat sina självmordsvästar, vilket ska ha orsakat många av dödsfallen. Enligt Noor Haq Baloch, en högt uppsatt tjänsteman i Baluchistan, ska de flesta skadade vara polisrekryter. Några få tillhör paramilitära trupper.

Även Baluchistan inrikesminister, Sarfaraz Bugti, har gått ut och sagt att två av angriparna detonerat explosiva västar. Han bekräftar att ytterligare en av dem dödats av säkerhetsstyrkor.

Sarfaraz Bugti uppger tidigt på tisdagsmorgonen att säkerhetsstyrkorna har avslutat den militära insatsen men att de fortfarande är kvar på platsen.

IS: Det var vi

Terrogruppen IS tar på sig ansvaret för attacken. Det meddelar de via sitt propagandaorgan Amaq på tisdagen, rapporterar Reuters.

På måndagskvällen uppgav provinsens högsta militära befälhavare, generalmajor Sher Afgun, att angriparna och deras medhjälpare kan ha kopplingar till den förbjudna, väpnade islamistgruppen Lashkar-e-Jhangvi, som i sin tur är knuten till terrorgruppen al-Qaida.

 PLUS:  Terrorgruppen IS

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN