Ämnesbetyg kan komma att återinföras

Publicerad 2016-10-31

I dag presenterar gymnasieutredningen sina förslag på hur alla tonåringar inte bara ska börja utan också fullfölja en gymnasieutbildning.

Det kan innebära förslag om att göra gymnasieskolan obligatorisk, men också möjlighet att läsa vid folkhögskola och att slippa alla kursbetyg.

Så gott som alla tonåringar börjar på en gymnasieutbildning, men endast omkring 70 procent avslutar den. Gymnasiereformen för fem år sedan har inte lett till någon förbättring. Utredarna kommer sannolikt att föreslå fler eller nya stödåtgärder för studiesvaga elever och kanske också möjligheten att i stället välja en folkhögskoleutbildning. Att plugga vid folkhögskola är i dag ett alternativ först från 18 års ålder.

Ämnesbetyg tillbaka?

En av de centrala delarna i betänkandet blir det om ämnesbetyg. I dag sätts betyg i varje avslutad kurs och att ständigt betygssättas sägs stressa många elever. Regeringen har därför bett utredningen att se över möjligheten att återinföra ämnesbetyg.

Allt talar för att utredningen också föreslår att alla gymnasieprogram, även de yrkesförberedande, ska ge grundläggande högskolebehörighet utan att eleverna aktivt måste välja vissa kurser. Utredningen kan också föreslå utökade möjligheter att läsa in särskild behörighet till högskoleutbildningar som ligger nära gymnasieprogrammet ifråga.

Estetiskt för alla

Regeringen har också bett utredningen se över om eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet kan ta körkort för tung lastbil (C-körkort) inom ramen för utbildningen, samt att vässa på ett nytt förslag på en yrkesinriktning inom teknikprogrammet. Dessutom vill regeringen att alla gymnasieelever ska få utveckla sina konstnärliga talanger. Ett förslag om ett estetiskt ämne på alla gymnasieprogram är beställt.

TT