Krismöte i FN om Nordkorea

Publicerad 2016-02-07

Klockan fem möttes FN:s säkerhets råd i ett krismöte bakom stängda dörrar. Detta med anledning av det senaste dygnets utveckling i Nordkorea.

Mötet ägde rum klockan fem i New York efter begäran av Sydkorea, Japan och USA, skriver Al Jazeera.

Klockan 18.43 meddelade Sky News att säkerhetsrådet fördömer uppskjutningen starkt. Enligt nyhetsbyrån Reuters utlovas vidtagande av ”kraftfulla åtgärder som svar på Pyongyangs kränkningar av FN-resolutioner”.

”Djupt oroväckande”

Redan tidigare på söndagen fördömde FN snabbt uppskjutningen av en misstänkt långdistansrobot på söndagsmorgonen. Nordkorea hävdar själva att det handlar om en observationssatellit, medan grannländerna Japan och Sydkorea, samt EU och USA menar att det rör sig om ett långdistansrobottest.

FN-ordföraren Ban Ki-moon kallade uppskjutningen ”djupt oroväckande” och USA:s utrikesminister John Kerry kallade den en ”flagrant kränkning” av FN-resolutioner.

Har väckt starka reaktioner

Fler reagerar starkt mot uppskjutningen.

– Uppskjutningen strider direkt mot fem FN-resolutioner, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Enligt AFP fördömer Stoltenberg uppskjutningen av en misstänkt långdistansrobot. Uppgifter om uppskjutningen kom tidigt i morse. Jens Stoltenberg säger att Nato kommer att fortsätta vädja till de Nordkoreanska myndigheterna att uppfylla sina skyldigheter under internationell lag.

Planerar utplacering av amerikanskt missilsystem

AFP berättar också att Sydkorea och USA på söndagen meddelat att de kommer att inleda ”formella samtal” om utplacering av ett amerikanskt missilförsvarssystem på den koreanska halvön, för att ”motverka det växande hotet från Nordkorea”.

Men kinesiska myndigheter uttrycker oro för dessa samtal.

– Ett land bör inte hindra andras säkerhetsintresse när man jagar sin egen säkerhet, säger Kinas utrikesministers talesperson Hua Chunying till AFP.

Han säger också att en sådan utplacering som samtalen avser skulle öka spänningarna i området och leda till kapprustning.