Syskonpar får stanna i Sverige

Publicerad 2011-12-02

Syskonen Hiyab och Deymond från Eritrea som hotats av utvisning till Italien får stanna i Sverige.

Glädjebeskedet kom i eftermiddags.

– Det är fantastiskt, helt underbart, säger Therese Nilsson, barnens fostermamma.

Hiyab, 3, och Deymond, 5, hittades övergivna i en lägenhet i norra Sverige förra hösten och placerades hos en fosterfamilj i Boden, som Aftonbladet berättat om tidigare.

På fredagen beviljades syskonen permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket.

– Ibland är det svårt att jobba på Migrationsverket och ibland lätt. I dag var det lätt. Barnen i Boden får permanent uppehållstillstånd, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.

På väg på resa

Therese Nilsson, som tillsammans med sin man Jens Nilsson har agerat familjehem åt barnen, nåddes av beskedet i eftermiddags.

– Det är fantastiskt, helt underbart. Vår advokat ringde upp och berättade att barnen ska få stanna. Man vart så glad och chockad och tänkte äntligen. Nu kan vi äntligen få koppla av och njuta av julen, säger Therese Nilsson.

När Aftonbladet ringer upp är hon och familjen på väg till en semester.

– Det har varit fruktansvärt. Vi har försökt hålla en vanlig vardag men det går inte. Man har slitits mellan att det ska gå bra och att det inte ska gå bra. Det har varit jättejobbigt.

Vägt in ny fakta

Migrationsverket fattade beslutet i dag, men är förtegen om beslutet.

– Jag får inte gå in i detalj i beslutet. Men när domstolen fattar beslut får vi inte ändra på det om det inte kommit fram ny information. Vi har vägt in ny information med det som finns sedan tidigare och kommit fram till att det räcker för att hitta utrymme och för att barnen ska få uppehållstillstånd, säger Johan Rahm.

Therese vet inte vad som har fått Migrationsverket att ändra uppfattning. Det kan bero på det läkarintyg som familjen lämnade in om autistiska Deymonds tillstånd.

– Läkaren skrev ett intyg om hur viktigt det är för Deymond att stanna i Sverige och hur det viktigt det är att han inte ska slitas upp från sin familj. Jag vet inte vad som har varit avgörande men vår advokat har i alla fall gjort ett fantastiskt jobb, säger Therese Nilsson.

ANNONS