Obama besökte brandhärjade Colorado

Publicerad 2012-06-30

President Obama besökte de brandhärjade områdena i Colorado.

Syftet var att undersöka om de drabbade kan behöva mer statligt stöd.

– Vi måste bry oss om varandra, sade Obama.

Den senaste tidens bränder i Colorado har orsakat de värsta skogsbränderna i delstatens historia. Och som en följd har över 30 000 människor tvingats lämna sina hem. Presidenten flög först över bränderna och Smoky Mountains och slutligen besökte han Colorado Springs. I delstatens näst största stad har hundratals hem förstörts av branden. Under sitt tre timmar långa besök fick Obama se förödelsen.

"USA samlas ihop"

En del av tiden tillbringade han med brandmän eller med statliga och lokala tjänstemän genom att gå genom evakuerade stadsdelar.

President Obama som besökte delstaten för att få en uppfattning om brandskadorna och bedöma om ytterligare statliga resurser kan komma att bli aktuellt för de drabbade.  Obama konstaterade han att det rör sig om en stor katastrof.

– Oavsett om det brinner  i Colorado eller om det är en översvämning i de norra delarna av Florida, när naturkatastrofer som denna slår till, förenas USA.

– Vi måste bry oss om varandra, sade Obama.

Viktigt inför valet

Obamas besök i delstaten genomfördes inte bara för att visa sitt stöd för de drabbade medborgarna. Utan under det pågående valåret är det viktigt för presidenten att stärka sin ställning inför det kommande presidentvalet i november. Om valresultatet blir jämnt kan Colorados nio elektorer avgöra om Barack Obama förblir sittande eller om det blir republikanernas Mitt Romney som kammar hem segern.