Regeringen räknar med lika mycket kärnkraft 2050

Publicerad 2012-12-08

Kärnkraftsverket i Oskarshamn.

Centerpartiet har stämmobeslut på att Sverige ska klara sig utan kärnkraft 2050.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att regeringen räknar med att kärnkraften då finns kvar i samma omfattning som i dag.

Det framgår av den energiplan som miljöminister Lena Ek (C) presenterar på tisdag – som även leder till att ny kärnkraft måste byggas.

Lena Ek, miljöminister (c).

På tisdag presenterar miljöminister Lena Ek underlaget för Sveriges långsiktiga klimatpolitik – Färdplan 2050. Utredningen är gjord av Naturvårdsverket, på uppdrag av regeringen.

Men trots att alliansregeringen i sin energiöverenskommelse från 2009 kallar kärnkraften för ”en energipolitisk parentes” har man inte bett Naturvårdsverket räkna på en framtid utan den.

– Det har varit mycket tydligt i uppdraget att vi skulle räkna på bibehållen kärnkraft, säger projektledaren Tom Hedlund.

I direktivet från Miljödepartementet från juli 2011 slås fast att kärnkraften är en viktig del av elproduktionen under överskådlig tid. Andelen kärnkraft är enligt färdplanen lika stor som i dag, mellan 40 och 50 procent.

Slopade förbudet

För Centerpartiet, som kallar sig alliansens gröna röst, har kärnkraften länge varit en viktig symbolfråga. Partiet var tidigare drivande i kärnkraftsmotståndet. Men i energiöverenskommelsen från 2009 kom regeringspartierna överens om att slopa förbudet mot ny kärnkraft. Dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) var dock övertygad om att det inte skulle bli tal om nya kärnkraftverk.

– Det byggs inga nya kärnkraftverk i världen utan subventioner och det kommer det inte att göras i Sverige heller, sa hon.

I somras kom dock den första ansökan från statliga Vattenfall.

Ingen av de bedömare Aftonbladet talat med tror att Sveriges befintliga kärnkraftsverk klarar sig till 2050. Det handlar framför allt om de två reaktorerna i Ringhals som flera bedömare tror inte kommer hålla längre än en bit in på 2020-talet.

C-stämman ville avveckla

Det innebär att nybyggnation är nödvändig om andelen kärnkraft ska vara oförändrad om 38 år som regeringens energiplan alltså förutsätter.

Centerpartiet har ett stämmobeslut från 2011 slagit fast att partiet ska verka för att Sverige ska vara helt utan kärnkraft 2050.

Att Miljödepartementet och Lena Ek inte krävt en utredning av ett helt förnybart energisystem är synd, tycker partiets C:s miljöpolitiske talesperson Roger Tiefensee.

– Jag har inte sett direktivet. Men vi sa på stämman att vi ska jobba mot ett helt förnyelsebart system. Då vore det naturliga att det fanns med som ett scenario, så att man kan beskriva konsekvenserna.

Världsnaturfonden, WWF, har försökt påverka regeringen att räkna på ett helt förnybart energisystem. De anser att de fått dåligt gehör det.

– Vi förstår inte motivet eller skälet till regeringens ställningstagande att inkludera kärnkraften, säger generalsekreterare Håkan Wirtén.

Upp till bolagen

Lena Ek vill inte svara på Aftonbladets frågor. I hennes ställe svarade pressekreteraren Erik Bratthall.

– Det här uppdraget bottnar givetvis i alliansens energiöverenskommelse. Regeringsuppdraget ligger på den samförhandlade politiken.

Energiplanen betyder att det kommer behöva byggas nya kärnkraftverk. Hur rimmar det med ert stämmobeslut?

– Om det ska byggas ny kärnkraft ska det ske utan att statliga pengar är inblandade. Kärnkraftsbolagen avgör om de tycker att det är ekonomiskt försvarbart att investera.