Näringslivet sågar sänkningen

Publicerad 2012-09-13

Regeringen föreslår en kraftigt sänkt bolagsskatt.

Direktörerna jublar inte över den kraftiga sänkningen av bolagsskatten.

Inte heller småföretagen gör tummen upp.

– Det är bortkastade pengar när det gäller arbetslösheten. 16 miljarder som inte kommer ge ett enda jobb i Sverige, säger Leif Svensson, ordförande för Småföretagarna.

Ända sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare för S har han gjort allt för att framstå som näringslivets bäste vän. I dag fick han konkurrens. 

Kostnad: 16 miljarder

Den tveklöst största utgiften i årets budget är sänkningen av bolagsskatten. Den kostar 16 miljarder, varav 8,8 ska hämtas hem genom att möjligheten att skatteplanera med så kallade räntesnurror täpps igen.

– Det här förstärker företagsklimatet och gör det mer attraktivt att stanna med investeringar och lägga sin beskattning i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Men de som ska gynnas av sänkningen, företagen i Sverige, är skeptiska. Svenskt Näringsliv vill hellre ha en sänkning av kapitalinkomstskatten. Dessutom beklagar de att regeringen är otydlig om hur ränteavdragen ska skärpas.

–  Vi ser positivt på att regeringen sänker bolagsskatten och vi tror att det kommer ge effekter på investeringar och jobb i Sverige. Däremot så var det en stor besvikelse att regeringen inte tog upp frågan om finansieringen och vad som händer med rätten till ränteavdrag, säger Krister Andersson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Företagarna skeptiska

Alliansen slår fast att sänkningen kommer leda till fler jobb.

– Om vi prickar rätt, är det här, tillsammans med annat, vägen till morgondagens jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

Men hur många jobb kan statsministern inte säga. Enligt Leif Svensson, ordförande i Småföretagarnas riksförbund, ger sänkningen inga jobb alls.

– Hade man istället använt pengarna till en bred sänkning av arbetsgivaravgifterna och slopad sjuklön för små- och medelstora företag så hade det direkt gett effekt på arbetslösheten, säger han.

Ser fram emot valet

Fredrik Reinfeldt är, till skillnad från Leif Svensson, övertygad om att småföretagen är de som gynnas.

– Det är huvudsakligen de mindre företagen i Sverige som betalar skatt på sina vinster fullt ut. De får helt enkelt en kraftig skattesänkning.

Vill du konkurrera med Löfven om att vara näringslivets bästa vän?

– Jag har alltid känt mig väldigt trygg i att vi har ett starkt stöd när det gäller företagare och när det gäller vem som är bäst på att skapa förutsättningar för nya jobb. Jag ser mycket fram emot att ta matchen om det i valet 2014.

Är näringslivet fortfarande ett särintresse som du sa för ett år sedan?

– Jag har aldrig uttryckt mig så. Jag har talat om vad organisationer kan beskrivas som. Och det kan jag berätta, vet man inte att organisationer ibland uppträder som särintressen då vet man inte mycket om hur det är att sköta Sveriges offentliga finanser.

Häller pengar över kapitalet

Det enda parti i riksdagen som är emot sänkt bolagsskatt är Vänsterpartiet.

–"Staten och kapitalet" var väl Borgs favoritlåt, det märks om man säger så. Regeringen häller pengar över kapitalet, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson.

Hon menar att Sverige redan i dag har en konkurrenskraftig bolagsskatt. Enligt den senaste statistiken från Skatteverket hade den faktiska bolagsskatten ett snitt på cirka 15 procent 2009, till följd av företagens alla möjligheter att skatteplanera. Det var före regeringens senaste sänkning. 

– Det är bra att man täpper till ränteavdragen men det finns fortfarande stora möjligheter att komma undan skatt. Och det är inte rimligt att storbolagen ska få betalt för att de har utnyttjat ett hål i lagstiftningen.