”LÄMNA TRONEN”

Publicerad 2011-05-28

Förtroendet för kungen rasar – en majoritet vill att Victoria tar över

Svenskarnas förtroende för kungen fortsätter att rasa.

Nu kommer monarken bara på fjärde plats i sin egen familj.

En majoritet av befolkningen vill att han lämnar över tronen till Victoria.

Skandalerna kring kungen fortsätter att sätta tydliga spår.

I en unik Aftonbladet/Sifo uppger nästan var femte svensk, 18 procent, att deras förtroende för monarken har minskat det senaste året.

När samma fråga ställdes kring jul var siffran 14 procent.

– Det är signifikant fler som har ett minskat förtroende för kungen, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo.

”Negativ inverkan”

Inte konstigt, menar Niclas Lövkvist, vd för pr-byrån Agency:

– Det som hände i höstas med boken var det kraftigaste när det gäller negativ inverkan på förtroendet för kungen. Sedan har det förstärkts den senaste tiden.

Undersökningen visar också att Carl XVI Gustaf blir slagen på fingrarna när det gäller folkets förtroende för hans egen familj.

Den listan toppas av Victoria – inte mindre än 49 procent säger att de har ”mycket stort förtroende” för tronarvingen.

På delad andraplats kommer drottningen och prins Daniel.

Hans majestät glider in som fyra: 22 procent säger sig ha mycket stort förtroende för statschefen.

Skadat kungen

Jumboplatsen delas av prins Carl Philip och prinsessan Madeleine: bara 12 procent svarar att de har mycket stort förtroende för dem.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att Sifomätningen är dåliga nyheter för den som gillar kungafamiljen.

– Min gissning är att den senaste tidens uppmärksamhet har skadat kungen och kungahuset, men inte i så stor utsträckning som man kanske kunde förvänta sig. Det är inte så att man tar avstånd från kungahuset i sin helhet, snarare har sympatierna flyttat över till Victoria.

Enligt Sifomätningen tycker majoriteten fortfarande att kungen bör abdikera – 56 procent vill att han lämnar tronen till Victoria inom tio år.

Ökade drastiskt i somras

Det är en minskning med sju procent sedan förra mätningen.

Däremot anser numera 17 procent att han omedelbart ska säga upp sig, en ökning med två procent.

Enligt SOM-institutets mätning som presenterades för ett par veckor sedan ökade folkets förtroende för kungafamiljen drastiskt efter förra sommarens

bröllop.

Men efter boken ”Den motvillige monarken” störtdök siffrorna med 60 procent, till den lägsta noteringen sedan mätningarna inleddes 1995.

1 000 personer telefonintervjuades av Sifo 25–26 maj.

Kronprinsessan Victoria: 49 %

49 procent har mycket stort förtroende

Aftonbladets politikexpert Lena Mellin: Självklart toppar kronprinsessan kungahusets egen förtroendeliga.

Vänlig, intresserad, rapp och med en hög hel och ren-faktor.

Niclas Lövkvist, pr-konsult: Victoria är en modern kvinna, gift med en man som kunde vara nästan vem som helst. Hon har sin pappa i blåsväder, då tror jag man känner att det måste vara jobbigt för henne. Det tror jag stärker hennes ställning.

Drottning Silvia: 25 %

25 procent har mycket stort förtroende

Lena Mellin, Aftonbladets politikexpert: Förtroendet för drottningen vilar på samma grund som förtroendet för hennes dotter. Även hon är vänlig och intresserad och verkar vilja väl.

Niclas Lövkvist, pr-konsult: När någon person verkar vara förrådd eller lurad så känner man förtroende för den personen.

Det är klart att drottningen

får stor sympati i det här läget.

Daniel: 24 %

24 procent har mycket stort förtroende

Lena Mellin, Aftonbladets politikexpert: Än så länge åker prinsen snålskjuts på sin hustru. Förutom det gulliga talet på deras bröllop tror jag svenska folket egentligen har en ganska dimmig uppfattning om honom som person.

Niclas Lövkvist, pr-konsult: Han tar nog rygg på Victoria, jag tror att man i hög grad slår i hop de personerna. Jag tror att

man uppfattar att han står sida vid sida med Victoria. Och tycker man om Victoria då tycker man om Daniel.

Kungen: 22 %

22 procent har mycket stort förtroende

Lena Mellin, Aftonbladets politikepert: Att förtroendet för kungen minskar är inte konstigt. Uppgifterna i boken ’Den motvillige monarken’ och hans kompis Lettströms agerande leder till att många ifrågasätter hans omdöme.

Niclas Lövkvist, pr-konsult: Jag är inte ett dugg förvånad.

Det som hände i höstas med boken var det kraftigaste vad gäller negativ inverkan på förtroendet för kungen. Sedan har det förstärkts den senaste tiden.

Prins Carl Philip: 12 %

12 procent har mycket stort förtroende

Lena Mellin, Aftonbladets politikexpert: Prinsen har designat bestick som inte går att äta med, gillar att köra fort och blir aldrig klar med sina studier. Det är förklaringen till det relativt låga förtroendet.

Niclas Lövkvist, pr-konsult: Han har ingen roll att fylla egentligen. Han har sin nya flickvän som jag tror att en del känner en viss tveksamhet inför. Sedan

tror jag att de flesta människor undrar – vad håller han på med, vad gör han egentligen?”

Prinsessan Madeleine: 12 %

12 procent har mycket stort förtroende

Lena Mellin, Aftonbladets politikexpert: Lider av ungefär samma problem som sin bror. Hon förefaller helt enkelt inte göra särskilt mycket vettigt trots goda förutsättningar.

Niclas Lövkvist, pr-konsult: Hennes roll är väldigt tveksam. Vi ser inte vad hon gör men vi vet att hon får apanage. Frågan är om hon ska fortsätta lyfta apanage utan att utföra några tjänster för svenska folket eller hovet. I dag gör hon ju inte det.