Älvsbyn i kris efter att Polarbrödfabriken helt brunnit upp

Kommunalrådet: ”Det är en skitdag helt enkelt”

Uppdaterad 2020-08-25 | Publicerad 2020-08-24

ÄLVSBYN. Älvsbyn är ett samhälle i chock efter att hela Polarbröds fabrik totalförstörts i branden.

I morgon har 270 personer inget jobb att gå till längre.

– Det är det man funderar över, vad händer nu, säger Per-Erik Boström som har arbetat på bageriet i 35 år.

Sent på måndagskvällen kämpade räddningstjänsten fortfarande med att bekämpa branden i Polarbrödfabriken i Älvsbyn.

Fortfarande vid 19-tiden kunde lågor ses slå upp ur taken, medan brandmän sprutade vatten över byggnaderna från en av brandbilarnas kranar.

Bara skylten kvar

Efter att varningen för gasutsläpp hävts runt lunchtid har Älvsbybor samlats utanför polisavspärrningarna för att se förödelsen i dagsljus, resultatet av branden som tros ha startat när en degklump fattade eld sent på söndagskvällen, precis när nattskiftet klivit på sina arbeten.

– Jag ville se med egna ögon. Det är ju inget kvar. Jo skylten är kvar, men det är också allt, säger Louise Grönlund, 35, som har bott hela sitt liv i Älvsbyn.

För mitt bland de raserade byggnaderna syns fortfarande den runda Polarbröd-skylten, till synes orörd av elden som tagit i princip alla omkringliggande delar av fabriken.

– Som liten önskade jag att jag skulle jobba på Polarbröd. Man har så många som man känner som jobbar här. Stackars Älvsbyn. Stackars alla, säger Louise Grönlund, som i stället för bagare jobbar som trafiklärare.

”Förstår inte”

Under natten och morgonen rasade decimeterstora sotflagor ner över Älvsbyn. Per-Erik Boström, 54, var på plats redan under brandens första timmar och återvände igen på måndagseftermiddagen.

– Jag skulle ha jobbat nu i eftermiddag, säger han.

Han har jobbat som truckförare i Polarbröds bageri i 35 år. Vid midnatt väcktes han av sin sambo som sett på nyheterna att det brann.

– Då kunde vi gå mycket närmare. Men sen avbröt de släckningen när det verkade bli för farligt och drog sig undan. Vi hade parkerat långt bort på håll, så vi var utom fara.

Sambon Berit Vesterlund, 63, pensionerad förskollärare, sammanfattar sina känslor när hon ser hur den nedbrunna fabriken ser ut.

– Osannolikt. Konstigt. Tragiskt. Man förstår inte, säger hon.

Och vad händer för dig i morgon?

– Ja, det är just det. Det är det man funderar över, vad händer nu? Det här kommer att ta flera år att bygga upp. Hur går det med ens pengar? Det vet ju inte de heller, säger Per-Erik Boström.

Elisabet Nilsson Singh, 67, var också snabbt på plats under natten när elden härjade som kraftigast. Hon äger en mindre andel av Polarbröd och arbetar fortfarande i företaget.

– Jag skulle ha gått i pension, men jag är fortfarande engagerad och jobbar, säger hon.

– Jag måste säga att jag blev illamående när jag ser det.

Krismöten med personalen

Många av dem som samlas utanför polisavspärrningarna samtalar lågmält. De som inte själva jobbar i bageriet känner någon som gjort det, eller har jobbat där tidigare.

”Skulle du ha jobbat?”

”När fick du veta?”

”Är det inte ironiskt att skylten är kvar?”

”Vi träffades ju här, jag och min fru.”

”Vad sa de på mötena?”

Under tisdagen har Polarbröd hållit tre krismöten för personalen. Totalt har omkring 270 anställda i fabriken i Älvsbyn inte längre något arbeta att gå till längre.

– De vet inte vad som ska hända. De tog emot frågor från oss, men det finns ju ingen krisplan för såna här saker, säger en person som inte vill säga sitt namn.

Under en presskonferens på måndagseftermiddagen meddelade Polarbröds största ägare Karin Bodin att ägarfamiljerna var överens om att fabriken skulle byggas upp igen.

– det är prio ett, sa hon då.

Kommunalrådet: ”En skitdag”

Tomas Egmark, kommunalråd (S) i Älvsbyn

Tomas Egmark, kommunalråd (S) i Älvsbyn hymlar inte med sina känslor.

– Det är en skitdag helt enkelt.

Även han tog sig ner till fabriken sent på natten och såg hur Polarbröd brann ner, inklusive den nybyggda bagerilinjen för 150 miljoner kronor som skulle haft invigning på måndagen.

– Det påverkar jättemycket. Det är ju 260 som är utan jobb i morgon bitti. Det är hemskt. Det är jämförbart med att 30 000 i Stockholm skulle bli utan jobb över natten. Så naturligtvis så påverkar det, säger han.

Egmark har varit med under Polarbröds krismöten med personalen.

– Det är en institution i Älvsbyn. Polarbröd har som alltid funnits och förhoppningsvis alltid kommer att finnas. Så det är tragiskt helt enkelt. Älvsbyn mår inte bra, men jag tror att det finns en kämpaglöd som har vaknat, nu ska vi fixa det här.

Vad behöver ni för hjälp?

– Vi behöver all hjälp vi kan få, från alla myndigheter som har nån hjälp att ge. Hade de där 30 000 jobben försvunnit i Stockholm eller Göteborg så skulle de nog ha fått all hjälp de kan, då tycker jag att det är läge att vi får det också, säger Tomas Egmark.

Torbjörn Ek, reporter och Simon Eliasson, fotograf, Aftonbladets team på plats i Älvsbyn.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln