Kosovo stänger två gränsövergångar till Serbien

Uppdaterad 2022-08-01 | Publicerad 2022-07-31

Det är oroligt vid gränsen mellan Serbien och Kosovo på Balkan.

Den kosovanska polisen uppger att de har stängt två gränsövergångar till Serbien efter att skott avlossats i området, rapporterar Reuters.

Polisen i Kosovo uppger att de har stängt två gränsövergångar till Serbien, rapporterar Reuters.

Enligt polisens uppgifter har serbiska demonstranter blockerat flera vägar med lastbilar fyllda med grus och tunga maskiner. Enligt polisen ska även skott ha avlossats vid gränsen. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

Tumulten uppstod vid gränsövergångarna efter protester mot en order om att bilar med serbiska registreringsskyltar i Kosovo måste byta till kosovanska skyltar inom två månader.

Beslutet skulle träda i kraft under måndagen. Men under natten meddelade Kosovos regering att de nya reglerna kommer att träda i kraft om en månad i stället, rapporterar Nexta.

Beslutet skjuts fram

Kosovo har även beslutat att alla serbiska medborgare som besöker landet måste skaffa ett särskilt inresedokument för att få korsa gränsen.

Kosovos premiärminister Albin Kurti bekräftar att skott har avlossats mot polisen vid gränsen.

Även Serbiens president Aleksandar Vučić har uttalat sig om händelsen och uppmanar till lugn.

– Vi har fört samtal med representanter för det serbiska folket från Kosovo och Metohija. Vi kommer att försöka behålla freden, säger premiärministern under ett tal, rapporterar Nexta.

Nato beredda att agera

Nato har gått ut med ett pressmeddelande där de uppger att de är beredda att agera om stabiliteten i norra Kosovo äventyras framåt.

Kosovo Force, KFOR, är en Nato-ledd internationell fredsstyrka med FN-mandat. Syftet med styrkan är att upprätthålla fred och allmän säkerhet i Kosovo.

Enligt pressmeddelandet gör KFOR sig redo att ingripa om konflikten eskalerar.

”Det generella säkerhetsläget i norra Kosovo är spänt”, konstaterar Nato. Enligt Reuters ska även italienska fredbevarande styrkor varit på plats i staden Mitrovica, där en majoritet av invånarna i norra delen av staden är serber.

Luftanfallssirener ljöd under tre timmar över den lilla staden under söndagskvällen.

Vägrar godkänna kosovanska handlingar

Runt 50 000 serber som bor i norra Kosovo kör serbiskt registrerade bilar får sina personliga dokument utfärdade av serbiska myndigheter som vägrar godkänna kosovanska id-handlingar.

Kosovo utropade sig som självständigt för 14 år sedan och erkänns som suverän stat av över 100 länder.

Vid midnatt twittrade Carl Bildt om händelserna vid gränsen mellan Serbien och Kosovo. Efter sin tid som statsminister agerade Bildt medlare i Balkankonflikten.

”Åtminstone en paus i den potentiella krisen mellan Serbien och Kosovo. Det är dags att återstarta försöken att lugna ner situationen. Den här gången segrade förnuftigare själar”, skriver han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln