Källa: S kontaktar SVT och TV4 om slutduellen efter M-ras

Publicerad 2022-08-26

M har rasat i opinionen och nu undrar S om Magdalena Andersson inte ska möta Jimmie Åkesson i slutduellerna i stället.

Socialdemokraterna har kontaktat SVT och TV4 om slutduellerna mellan statsministerkandidaterna, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Anledningen är förändringen i opinionen där SD gått om M i två mätningar.

– Så som siffrorna ser ut nu är det inte ett val mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson utan mellan Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson, säger en källa i Magdalena Anderssons närhet.

Sverigedemokraterna är större än Moderaterna i två opinionsmätningar som publicerats i veckan. I SVT/Novus väljarbarometer, som publicerades i måndags får SD 21,5 procent och M 17,4. I DN/Ipsos mätning som publicerades under fredagen får SD 20,7 procent och M 16,6.

I båda mätningarna är SD omkring 4 procentenheter större än M.

Resultatet har enligt uppgifter till Aftonbladet lett till diskussioner i Socialdemokraterna. En källa i Magdalena Anderssons närhet uppger att S har kontaktat både SVT och TV4 för diskussioner om hur mätningarna påverkar upplägget för slutduellerna.

Både SVT och TV4 säger att de inte har några planer på att ändra upplägget för slutdebatterna.

Duellerna hålls under valveckan mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson.

”Ligger fast”

– Vi lägger oss inte i public service, TV4 eller något annat nyhetsbolags nyhetsbedömning eller redaktionella arbete. Det här är en diskussion som förs i vårt parti och som förmedlas till TV4 och SVT, säger källan och tillägger att som siffrorna ser ut nu handlar valet snarare om Magdalena Andersson mot Jimmie Åkesson.

Michael Kucera, programchef på SVT Nyheter, skriver i ett mejl:

”I vårt program Statsministermötet som sänds direkt från Uppsala den 7 september möts Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Det ligger fast. Magdalena Andersson och Ulf Kristersson är de två partiledare som samlar störst regeringsunderlag.”

Mattias Hägerlund, projektledare för TV4:s valsatsning, säger att kanalen inte har några planer på att ändra sin duell.

– Jag förstår att Magdalena Andersson inte vill möta Ulf Kristersson i debatt. Hon har ju förlorat de två första partiledardebatterna i valrörelsen, och hon klappade igenom i veckans SVT-utfrågning. Dessutom har Kristersson ett regeringsunderlag, vilket hon saknar, säger Tobias Billström, gruppledare Moderaterna.