Kommissionen, parlamentet & ministerrådet - vad är det för skillnad?

Uppdaterad 2014-05-12 | Publicerad 2014-05-06

EU-kommissionen är en typ av regeringskansli, men med en politisk ledning. Det är den av EU:s institutioner som lägger fram förslag till beslut.

Aftonbladets
valkompass

25 000 tjänstemän arbetar med att lägga fram nya förslag, se till att konkurrensreglerna och fördragen följs, föreslår EU-budget, gör utredningar och förhandlar för EU med andra internationella organ.

Den politiska ledningen består av en kommissionär från varje medlemsland. Sveriges heter Cecilia Malmström och har hand om inrikes och rättsliga frågor, bland annat asyl. Kommissionen leds av ordförande, i dag José Manuel Barroso.

EU-parlamentet är EU:s enda folkvalda institution och består efter valet 25 maj av 751 ledamöter från 28 medlemsländer. Det är organiserat ungefär som riksdagen i olika utskott. Ministerrådet och en majoritet i parlamentet måste bli överens, ofta genom förhandling, för att ett beslut ska kunna tas.

Ministerrådet består av en minister från varje medlemsland. Jordbruksministrarna möts för sig, socialministrarna för sig osv. Det diskuterar och fattar beslut men måste alltså bli överens med parlamentet innan det gäller.

Följ ämnen i artikeln