Giftiga meloner har sålts på Ica

Publicerad 2013-08-26

Ica: ”Ytterst olyckligt”

Ica har återkallat honungsmeloner som har sålts i omkring 30 butiker i Stockholmsområdet.

Anledningen är att man har hittat det förbjudna bekämpningsmedlet karbofuran i melonerna – vilket kan vara särskilt farligt för barn.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här för det ska inte få förekomma. Den här substansen är väldigt giftig så det behövs inte så höga halter, säger Anneli Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket.

Melonerna importerades från grossisten van der Staaij i Nederländerna.

Vid kontroller som utfördes i Nederländerna upptäcktes höga halter av det förbjudna bekämpningsmedlet karbofuran i melonerna, rapporterar SVT.

Andningssvårigheter och ryckningar

För ett barn räcker det att äta 100 gram av melonen för att skadas.

– Det är ett insektsgift som är väldigt giftigt och inte är godkänt att användas inom EU. Om man får i sig tillräckligt höga halter så påverkar det nervsystemet, säger Anneli Widenfalk, riskvärderare på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Symptomen är magont, illamående och huvudvärk.

– I värsta fall kan det påverka andningen och musklerna. I det här fallet, med de halter man har uppmätt i Holland, skulle det kunna räcka med att man äter en halv melon för att det finns risk att man känner av symptomen, säger Anneli Widenfalk.

Livsmedelverket ser ”väldigt allvarligt” på informationen.

– Den här substansen är väldigt giftig så det behövs inte så höga halter.

Melonerna importerades av grossisten Internova i slutet av juli.

Lena Sparring är chef över produktkvalitet på Ica.

– Det är ytterst olyckligt och vi har tagit tag i det. Det är ett litet parti meloner och hållbarhetstiden har gått ut så de finns inte kvar i butik längre.

30 butiker

Enligt henne rör det sig om 60 lådor honungsmeloner som har gått till Icas lager i Kallhäll.

– De har sålts i omkring 30 butiker i Stockholmsområdet, säger Lena Sparring.

Vet ni om någon har fått besvär av melonerna?

– Inte vad vi har hört.

Ica kommer inte längre köpa in varor från grossisten och uppger att de inte haft någon kännedom om att giftet hittats i melonerna.

– Vi har inte haft någon anledning att misstänka det. Vi måste gå till botten med det här och titta på hur det har förekommit trots att vi inte har fått några indikationer på det, säger Lena Sparring.