Varannan unge har smart nalle

Publicerad 2013-12-17

Drygt hälften av alla nioåringar har en egen smart mobil.

Var fjärde femåringar har en egen surfplatta.

Det visar en ny studie där drygt 2000 barn och föräldrar deltagit.

– Många barn kommer att växa upp i en felaktig värld och kommer inte att utveckla emotionella och sociala koder, säger Hugo Lagercrantz, professor i pediatrik vid Karolinska institutet.

Telenor har i samarbete med TNS Sifo intervjuat 2195 föräldrar om deras barns tillgång till smarta mobiler och surfplattor. Studien visar att 24 procent av femåringarna har en egen surfplatta och att genomsnittsåldern för att få en egen smart mobil är 8,7 år. Bland elvaåringarna har nästan nio av tio en egen smart telefon.

Studien har genomförts för andra året i rad och visar att allt fler små barn får tillgång till egna surfplattor och smarta mobiler.

– Det är spännande att se hur fort det går. Jämför man med förra året har antalet barn med egen surfplatta fördubblats, säger Daniel Särefjord, konsumentchef på Telenor Sverige.

Plattor fortfarande dyra

Han menar att surfplattans popularitet hänger samman med det breda utbud av aktiviteter som den kan erbjuda.

– Barnen kan inte bara spela spel utan även titta på film, rita, söka information och en mängd andra saker som förenar nytta med nöje, säger han.

Samtidigt tror han att det relativt dyra priset på surfplattor är en av anledningarna till att knappt var tionde familj uppger att deras barn inte har tillgång till vare sig surfplatta eller smart mobil. Av studien framgår att dessa familjer antingen angett priset som skäl, att barnen inte är tillräckligt försiktiga med sina saker eller tycker att prylarna som onödiga.

Att så många barn i de yngre skolåren har en egen mobil tror Daniel Särefjord har en naturlig förklaring.

– Det är tydligt att många barn får sin första mobil när de börjar gå själva till skolan eller hem till kompisar och kan behöva ringa hem till sin mamma eller pappa, säger han.

Men alla är inte lika entusiastiska

Hugo Lagercrantz, professor i pediatrik vid Karolinska institutet, är inte lika entusiastisk. Han oroar sig för att många små barn sitter stilla för mycket och att surfplattor och mobiler är en del av orsaken till detta.

– Surfplattorna i sig är inte farliga, det är den totala tiden framför alla skärmar som är negativ, säger han.

Enligt honom bör användningen av mobiler, plattor och TV-tittande begränsas och att det är viktigare ju yngre barnen är.

– Före två års ålder bör barnen inte sitta framför skärmar överhuvud taget. Då är samspelet med föräldern och återkopplingen från den vuxne oerhört viktig, säger han.

Tid för fantasi och lek

Han menar att det finns forskning som visar att för mycket tid framför skärmar av olika slag bidrar till att barnen blir okoncentrerade, får problem i skolan och får en försenad språkutveckling.

– Barn måste få tid till att lära sig leka och utveckla sin fantasi vilket någonting som surfplattor begränsar, säger han.

Hugo Lagercrantz menar att surfplattorna sätter käppar i hjulen för barnen att lära sig emotionella och sociala koder samt känna empati och relatera till andra.

– Vad får vi för människa om hela familjen sitter med sina mobiler och plattor istället för att umgås med varandra? säger han.

Paddnacke allt vanligare

Enligt Eva Åndell, barnläkare och barnneurolog på Barn- och ungdomskliniken Sörmland, i Nyköping, söker allt fler barn för så kallad paddnacke.

– Många barn har en dålig sittställning när de använder sina surfplattor och får huvudvärk, säger hon.

Hon menar att den huvudvärk som barnen söker för kan ha flera orsaker men ofta kommer av flera timmars stillasittande med surfplattan på en begänsad yta.

– Vid annan stillasittande lek, som när man till exempel bygger lego, sträcker man på sig så att kroppen får röra sig, säger hon.

Samtidigt menar hon att man inte får glömma bort de positiva effekter som surfplattor kan ha.

– Det finns personer som har stor hjälp av sina plattor som till exempel hjälper dem att komma ihåg att ta sina mediciner eller på andra sätt tränar minnet och problemlösning, säger hon.

ANNONS