Mat-Niklas avslöjade sparrisbluff

Publicerad 2014-03-26

Tv-kocken Niklas Ekstedt.

Försäljare på Hötorget annonserade ut svensk sparris redan nu i mars.

Icke sa Nicke – tv-kocken Niklas Ekstedt avslöjade den peruanska bluffgrönsaken direkt.

– Jag förstod ju att det var en bluff. Jag smakade på sparrisen och den var inte svensk. Den var skitäcklig, säger tv-kocken.

Det var i går när krögaren och tv-kocken Niklas Ekstedt passerade Hötorget i Stockholm som han såg skyltarna som lovade svensk sparris.

– Haha, det blev nästan parodiskt. Jag förstod att det var en bluff men frågade ändå vart sparrisen kom ifrån och de svarade att den var från växthus i Gotland. Då blev jag lite osäker, men när jag ringde min vän som är sparrisexpert sa han att det är helt omöjligt att få tag i svensk sparris nu.

Var från Peru

Aftonbladet kan nu avslöja att den påstådda svenska sparrisen egentligen kommer från Peru. När Aftonbladet besökte Hötorget under onsdagen fanns skylten kvar, men togs hastigt bort av en av försäljarna.

– Okej, de är från Peru. De är från Peru, sa försäljaren. 

Enligt Niklas Ekstedt och hans sparrisexpert går det knappt att få tag i europeisk sparris än. Det går att hitta sparris från holländska växthus men i minimal mängd. Den svenska sparrisen kommer först i slutet av april, eller början av maj.

– Försäljaren lät mig till och med smaka och då förstod jag verkligen att det inte var svensk sparris – den var skitäcklig, säger Niklas Ekstedt.

Svårt för konsumenterna

För att påvisa den uppenbara lögnen bestämde sig tv-kocken för att ta en bild på skylten och lägga upp på sitt instagramkonto:

"Just nu påstår Hötorget att dom har svensk sparris!", skrev han i inlägget som snabbt fick en stor spridning.

– Äsch, det var bara en bild jag tog på en uppenbar bluff. Men jag tycker att det är dåligt när de ljuger. Jag som kock vet att det är en bluff, men det är omöjligt för en konsument att veta när det bara skiljer några veckor innan den svenska sparrisen kommer.

Brukar säga till

Tv-kocken säger att han ofta stöter på bluffar och falska skyltar när han går runt i matbutiker. Affärerna kan skriva att en vara är svensk eller färsk – när den inte är det.

– Jag ser bluffar hela tiden och då brukar jag kommentera det. De svenska kantarellerna som vi köper är oftast östeuropeiska. Och blodapelsinen har säsong i tre veckor i Sverige, trots det säljer butikerna färskpressad blodapelsinjuice året runt. Vart pressar de den juicen undrar man ju?