Praktikant anfölls med yxa

Publicerad 2014-05-13

Mannen på LSS-boendet fantiserade om mord

Den 21-årige mannen hade haft tvångstankar att mörda unga kvinnor sedan tonåren. I april i år omvandlades fantasi till handling då han attackerade en ensam praktikant med en yxa på sitt LSS-boende i Skåne.

– Kraften i hans slag var till för att döda, säger praktikanten i förhör.

Mannen på LSS-boendet fantiserade om att mörda unga kvinnor och utsätta dem för ett utdraget lidande. I över ett halvår hade han förberett sig på att göra just detta samt hur han skulle skända deras kroppar efter att de mördats. I en väska i hans lägenhet fanns knivar, rep, hundkoppel och en yxa. Dessutom fanns bildkollage på mördare och döda människor, tidningsurklipp med artiklar om uppmärksammade mord och våldsfilmer.

Anföll med yxa

Den 11 april i år höll mannens fantasier på att bli verklighet då han med en yxa anföll en ung kvinnlig praktikant som skickats till boendet. Kvinnan, som tidigare tränat kampsport, lyckades övermanna mannen och fly med ytliga skador.

– Kraften i hans slag var till för att döda, säger kvinnan i förhör.

LSS-boendet ska ha varit utrustad med en larmknapp som inte fungerade. Hjälp anlände därför först efter 20 minuter, enligt kvinnan.

Erbjudits öppenpsykiatri

Hon berättar i förhör att hon ska ha fått information om mannens sjukdomsbild men att hon inte fått veta att mannen var farlig. Enligt mannen så ska läkare ha känt till hans tvångstankar om att mörda, vilket han haft sedan tonåren. Mannen ska ha medicinerats för detta och uppmanats att söka hjälp vid öppenpsykiatrin när han fått tankar på att döda.

– Hundkopplet hade jag skaffat i syfte att använda detta för att strypa en ung flicka eller kvinna, berättar mannen i förhör.

Samtidigt uppger han att han idag är lättad över att praktikanten inte blev mer skadad än hon blev.