PRO försvarar sig mot kritiken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

”Jag menar att vår undersökning är seriös”

PRO:s prisundersökningar är godtrogna och oprofessionella.

Det menar Daniel Nilsson vid Matvarupriser.se och Bert Karlsson som grundat Matkompassen.

Men pensionärsorganisationen slår ifrån sig kritiken.

– Jag menar att vår undersökning är seriös, säger Curt Persson, ordförande i PRO.

Curt Persson, ordförande i PRO.

Dagens Nyheter skriver i dag att Ica höjt sina priser efter att Pensionärernas Riksorganisation, PRO, genomförde sin årliga prisundersökning av varor som säljs i matbutiker. Ica:s Maxibutiker är billigast i landet när undersökningen görs, uppger tidningen.

Enligt Curt Persson går representanter för PRO runt i ”ett tusental” butiker runt om i landet på en given dag – som inte förannonseras – och undersöker vad varorna kostar. När kontrollanterna dyker upp i butikerna berättar de att de kommer från PRO innan de går runt och noterar priserna. De varor som kontrolleras är ofta likartade från år till år – och prisundersökningar äger oftast rum i samma månad, enligt Curt Persson.

”Risken menar vi är mycket liten”

Matvarupriser.se och Bert Karlsson kritiserar PRO:s metoder och tycker att organisationen brister i seriositet – men Curt Persson försvarar metoderna.

– Vi har gjort det här under väldigt många år, och jag har inte upplevt någon sån här större diskussion under de tidigare åren, säger han.

Persson bedömer att risken att butikerna anpassar priserna i samband med undersökningarna är liten.

– Det kan ju vara så att om vi startar i en affär tidigt på morgonen så är det inte omöjligt att man då berättar vidare inom en koncern att nu är PRO ute på en prisundersökning. Men vi gör det så kompakt vid ett tillfälle så den risken menar vi är mycket liten, säger Persson.

”Det kan hända”

– Men det kan hända att om de vet att vi under en månad har de här prisundersökningar har justerat någon av priserna, säger han.

Kan det finnas läckor inom PRO som vidarebefodrar information till butikerna?

– Vi har inget belägg för det, men det är klart att bland ett tusental människor skulle det kunna finnas någon.

Curt Persson säger att organisationen nu ska diskutera de fortsatta undersökningarna.

– Självklart ska jag sätta mig ned med dem som håller i den här undersökningen hos oss och vi ska gå igenom på vilka grunder DN bygger sina uppfattningar.

– Är det så att det behövs göras några justeringar så ska vi så klart göra det inför den kommande prisundersökningen, säger Persson.