Sju döda i Teheran

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-16

President Obama ”bekymrad” över våldet

Flera dog Skott avlossades in i protestmötet – och minst en person ska ha dörr. ”Folkets röst är viktigare än mig”, sa den besegrade Mir Hossein Mousavi.

Minst sju personer dödades i demonstrationerna i Teheran i går.

I dag planeras nya demonstrationer – och våldet kan trappas upp ännu mer.

Förre vicepresidenten Mohammad Ali Abtahi greps i morse.

I går demonstrerade hundratusentals människor på Teherans gator mot Mahmoud Ahmadinejad, som omvaldes på fyra år. Enligt AFP kan demonstranterna ha varit upp till två miljoner.

Kravallutrustad polis gick till attack mot demonstranterna med påkar och tårgas.

Enligt uppgifter från flera nyhetsbyråer har sju demonstranter dödats och flera skadats efter skottlossning.

”Folkets röst viktigast”

Den officielle förloraren i valet, Mir Hossein Mousavi, utlyste demonstrationståget som gick från Revolutionstorget till Frihetstorget i Teheran.

Från ett biltak på Revolutionstorget manade han:

– Folkets röst är viktigare än Mousavi eller någon annan enskild person.

Enligt iranska statstelevisionen kallade ayatollah Ali Khamenei Mousavi till samtal sent i söndags kväll. Khamenei sägs då ha gått med på att låta granska valresultatet.

FN: Respektera folkets vilja

Även flera Mellanösternexperter tvivlar starkt på valresultatet. Den misstänkt snabba rösträkningen och det starka stödet bland unga och kvinnor i landet är bland det som talar emot Ahmadinejads valseger.

På EU:s utrikesministermöte i går uppmanades de iranska myndigheterna att undersöka anklagelserna om att valet var riggat.

– Det iranska folkets verkliga vilja måste respekteras, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Fortfarande censureras internet i Iran, men flera invånare har lyckats direktrapportera om protesterna via sms och på mikrobloggar som Twitter.

Obama ”bekymrad”

I går bröt president Barack Obama tystnaden. Han säger sig vara ”bekymrad” över våldet i Iran.

– Det iranska folket och deras röster bör bli hörda och respekterade, sa han.

I Jekaterinenburg i Ryssland, där ett toppmöte mellan flera asiatiska och länder i Mellanöstern äger rum i dag, välkomnades omvalet av Ahmadinejad.

– Vi välkomnar den nye presidenten på rysk mark och vi ser det som symboliskt att hans första resa gick till Ryssland. Det väcker hopp om framsteg i de bilaterala relationerna, sa biträdande utrikesminister Sergej Rybakov till Reuters.

Enligt uppgifter till Reuters greps tidigt i morse Mohammad Ali Abtahi, före detta vicepresident och en ledande iransk reformist. Abtahi stödde öppet Mousavi i presidentvalet.