Satsning på billigt boende planeras

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-10

Regeringen vill rusta upp det svenska miljonprogrammet.

Samtidigt sker en stor satsning på nya billiga hyreslägenheter.

Bostäderna i t ex Alby kan få ett lyft.

- Boendekostnaderna måste sänkas i nya hus och en kraftig ombyggnad bör genomföras av 1960- och 70-talshusen, säger bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

Regeringens planer avslöjades i går vid ett seminarium om byggkostnader. Ett speciellt vårdprogram görs för de äldre husen. Bland dem ingår den beryktade miljon svenska bostäder som byggdes 1965-73.

Vill få fart på byggandet

Regeringen vill inför valet nästa år gärna visa nya idéer i bostadspolitiken, som lett till genant bottennapp i byggandet och fastnat i en evig debatt om fastighetsskatten.

Lövdén förordar nu ett mer industrialiserat nybyggande. Alltså att hyreshus börjar byggas ungefär som villor: färdiga moduler görs helt klara i fabrikerna och monteras snabbt, sunt och säkert i prisbilliga och småskaliga bostadsområden.

- Marknaden är nu mättad av exklusivt och dyrt byggande. Hushållens bokostnader måste minskas, säger Lövdén.

Stora bidrag i beredskap

Boverkets nybildade byggkostnadsforum har redan tagit fram goda exempel på att det faktiskt går att bygga billigt i Sverige. Även i storstäder som Stockholm.

Detta framgår även av ansökningarna om investeringsbidrag, hittills för 2 600 nya lägenheter. Totalt finns 2,5 miljarder kronor i beredskap.

Hyror i nybyggda hus kan stanna vid 800 kr/kvm/år, alltså bara 5 000 kr/mån i hyra för en normal trerummare på 75 kvadrat. Att jämföra med dagens nybyggnadshyror i Stockholm: 1 800 kr/kvm/år, vilket blir 11 250 kronor i månaden för samma trea.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln