Här tar tjädern plats på Ambjörns soffa

Publicerad 2018-06-16

Dagarna i stugan blev inte riktigt som Gällivarebon Ambjörn Köhler, 64, hade tänkt sig. En sällskaplig tjäder klev rakt in genom dörren och satte sig på soffan, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Jag tänkte: “Herregud, vad är det här för någonting”, säger Ambjörn Köhler.

Under tisdagsmorgonen kom Ambjörn Köhler, 64, fram till sin stuga i Killinge i Gällivare. Med sig hade han sina två jakthundar men sällskapet skulle snart utökas, skriver NSD.

– När jag gick och la mig hörde jag hur det rasslade under stugan. Det var ett jäkla liv, säger Ambjörn Köhler.

Ljudet visade sig komma från en tjäderhöna som dagen därpå skulle ty sig till Ambjörn. Vart han än gick och vad han än gjorde så följde fågeln efter.

– Jag varvade med motorsågen och körde med vedklyven men den verkade inte bry sig alls. Den stod bara och tittade, säger Ambjörn Köhler.

Tog plats i soffan

Dagen därpå var tjäderhönan än mer bekväm. När dörren var öppen spatserade hon in i stugan och satte sig på soffan.

– Jag tänkte: “Herregud, vad är det här för någonting”, säger Ambjörn Köhler.

Han filmade en kort sekvens, tog några bilder, och lockade sedan ut fågeln. Ambjörn lämnade stugan på fredagen och då var tjädern fortfarande kvar – men nu kan den gott lämna, menar han.

– Jag ska dit nästa vecka. Jag hoppas att den har flugit i väg då, säger Ambjörn Köhler.

Du vill inte ha den där?

– Nja, det var kul i början. Jag har två jakthundar så de skäller oavbrutet på den där, från åtta på morgonen till tio på kvällen. Så det kan bli lite jobbigt, säger han.