EU:s klimat- paket i hamn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-12

Reinfeldt: Det är historiskt

EU-ledarna är överens om ett klimatpaket.

Fram till 2020 ska utsläppen av växthusgaser minska med 20 procent.

Dessutom har man enats om ett ekonomiskt krispaket värt 2 000 miljarder kronor.

”En ödesstund för miljön”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han kom till EU-toppmötet i Bryssel i går. I dag steg han ut ur mötesrummet och var glad:

– EU har gjort en av sina största bedrifter. Det är faktiskt historiskt, att så snabbt ta till sig klimatutmaningen och redan nu visa en väg för 27 länder, sa Reinfeldt på en presskonferens i Bryssel.

De tidigare målen ligger fast. Bland annat ska utsläppen av växthusgaser minska med 20 procent fram till 2020.

– Det viktigaste resultatet av det här mötet är att man överhuvudtaget kommit överens. När frågan senast var uppe för diskussion i oktober var det många länder som inte trodde sig klara av både finanskrisen och klimatkrisen, säger Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin, på plats i Bryssel.

Industrin får lättnader

Det har varit tuffa förhandlingar. Bland annat Polen, Italien och Tyskland har strävat emot: Deras industrier skulle drabbas för hårt. De nya medlemmarna i Öst- och Centraleuropa har krävt ekonomiskt stöd för att klara kraven. Så blir det nu. Även industrin får lättnader. Bland annat genom att en del av utsläppsrätterna ska delas ut gratis.

Sverige har fått igenom sitt krav om att få räkna in miljöinvesteringar i andra länder för att minska utsläppen av koldioxid globalt.

Att komma överens i Bryssel var nödvändigt. För utan en överenskommelse hade det blivit svårt att hinna få till ett nytt globalt klimatavtal på FN:s klimatmöte i Köpenhamn nästa år. Då är Sverige ordförandeland för hela EU och att misslyckas med det nya klimatavtalet skulle vara en prestigeförlust för Reinfeldt och hans regering.

Överens om stimulanspaket

Men sista ordet är ännu inte sagt. EU-parlamentet måste också säga ja till klimatpaketet. Svenska EU-parlamentarikern Lena Ek (c) säger till TT att EU-ledarna varit alldeles för snälla mot industrin.

EU-ledarna har också kommit överens om ett ekonomiskt krispaket. Det innebär att man ska satsa 200 miljarder euro (2 000 miljarder kronor), eller 1,5 procent av EU:s BNP, för att rädda Europa ur den ekonomiska krisen. Sverige har genom budgeten för nästa år och genom krispaketet från förra veckan redan levt upp till de ekonomiska kraven.

Under EU-toppmötet blev det också klart att Irland ska hålla en ny folkomröstning om Lissabonfördraget i höst. Irländarna sa ju nej i somras och stoppade därmed EU:s nya grundlag. Nu har EU:s ledare gått Irland till mötes. Bland annat innebär det att alla länder också i fortsättningen ska få ha varsin kommissionär.

– I annat fall hade Sverige riskerat att bli av med sin kommissionär, säger Lena Mellin.

Följ ämnen i artikeln