Dödade brödernas kompis: Så sorgligt

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

Det dödade brödraparet utreddes redan förra hösten för misshandel av den mordmisstänkte 67-åringen - men utredningen lades ner i brist på bevis.

Nu är de två männen i 20-årsåldern döda.

- Det är så sorgligt. Det var två väldigt bra killar, säger en av deras kompisar.

67-åringens hem ligger vackert med utsikt över en böljande dalgång i nordvästra Skåne.

På torsdagseftermiddagen hade polisen tagit ner de omfattande avspärrningarna som omgärdade stora delar av mannens fastighet där de två männen i 20-årsåldern sköts ihjäl i går.

Ville se platsen

Nu sitter den 67-årige mannen anhållen misstänkt för dubbelmord alternativt två fall av dråp.

Vid infarten till mannens gård står två av de döda männens kompisar och röker. De berättar att de ville se platsen med egna ögon och minnas sina vänner.

– Vi förstår ingenting. Vi har ju umgåtts med X (den yngre av bröderna, reds. anm.) hela helgen och allt var hur trevligt som helst. Vi pratade mycket om livet. Och nu är han borta, säger Gustav.

De två vännerna säger sig aldrig ha hört talas om den 67-årige mannen.

– Vi visste ju inte ens var den här platsen låg så vi fick köra omkring och leta. Jag förstår inte vad det kan ha handlat om. Det är fruktansvärt, säger Kristoffer.

Möjlig konflikt

Samtidigt vittnar handlingar från tingsrätten i Helsingborg om att en möjlig konflikt tagit våldsamma vändningar. I början av augusti förra sommaren anhölls de två bröderna misstänkta för misshandel och olaga hot som ska ha utspelat sig på den 67-årige mannens adress. Dagen efter att de förordnats offentliga försvarare utfärdades också ett kontaktförbud gällande den äldre av de två bröderna - som båda två dömts för flera våldsbrott.

Den 12 december 2014 lades förundersökningen ner av kammaråklagare Anna Broomé - samma åklagare som nu leder förundersökningen om dubbelmord. Motiveringen var att det inte gick att bevisa att de misstänkte gjort sig skyldiga till brott.

”Var bra killar”

Aftonbladet har varit i kontakt med Anna Broomé som inte vill lämna några kommentarer. Börje Sjöholm, operativ chef på länskriminalen, är polisens talesperson i fallet men vill inte heller uttala sig om brödraparets historik.

En vän med god inblick i 67-åringens liv uppger att de påstådda trakasserierna inledningsvis handlade om skadegörelse, som sönderslagna fönster.

– De har varit där flera gånger och efter misshandeln blev det ännu värre för honom, säger vännen.

De två brödernas kompisar har svårt att tro att misshandeln ens har ägt rum.

– De var bra killar. Jag kan inte tro att han någonsin ens gjort en fluga förnär.