Kompisgänget samlade in 12 000 mot prostatacancer – på Dansbandsveckan

Uppdaterad 2015-07-22 | Publicerad 2015-07-21

"Vänligaste människorna samlas där".

Förra året klädde de sig i rosa och samlade in pengar till Rosa bandet. I år valde kompisgänget från Göteborg att putsa skor, ordna bingo och quiz för att samla in pengar mot prostatacancer.

– Vi är jättenöjda, säger Lars Kanderhag till Aftonbladet.

På scenen i Malung. Foto: Privat.

Vännerna från Göteborg har i fem år åkt till Dansbandsveckan i Malung som ett enda kompisgäng. Med åren har de blivit mer och mer enhetliga när det gäller klädsel.

– Förra året körde vi all in på rosa och hade rosa husvagn och allting. Så då körde vi också en insamling till Rosa bandet, säger Lars Kanderhag till Aftonbladet.

Ordnade dansbandsquiz och skoputsning

I år föll valet på blått och en insamling till Prostatacancerförbundet. Resultatet? 12 180 kronor.

– Vi är jättenöjda, vi tänkte att får vi 5 000 är vi vansinnigt nöjda. Men folk var så otroligt givmilda. 80 procent av alla man frågade gav något. Vi fick allt från 1 krona till 1000 kronor, säger Lars.

Kompisgänget ordnade bland annat bingo, skoputsning, nagelmålning och ett dansbandsquiz. De fick även hjälp av ett lokalt företag som donerade svettband som gänget kunde sälja för valfri summa.

"Trevligast och vänligast människor"

Bemötandet från Dansbandsveckans besökare var bästa tänkbara, enligt Lars Kanderhag.

– Det känns som att de trevligaste och vänligaste människorna samlas där.

Flera av de som skänkte pengar berättade om sina egna upplevelser av prostatacancer.

– Vi fick höra många historier som hade egna erfarenheter, antingen själv eller närstående. Det blev en del tårar och uppvisade ärr från operationer.

Till nästa sommar har göteborgarna ännu större planer, men än så länge har de inte bestämt vad de ska samla in pengar till då.

– Vi har sagt att vi i alla fall ska vara lite mer förberedda med olika sponsorer så att vi kan sälja fler saker till besökarna för valfri summa.

Följ ämnen i artikeln