Presidentkandidaten får hård kritik efter utspel om muslimer

Publicerad 2015-09-21

Den republikanske presidentaspiranten Ben Carson anser att muslimer inte är lämpliga för att inneha det amerikanska presidentämbetet.

Hans argument är att den muslimska tron är oförenlig med amerikanska principer.

– Jag skulle inte förespråka att vi placerade en muslim som ansvarig för det här landet. Jag skulle absolut inte gå med på det, förklarade Carson i NBC:s tv-program Meet the Press.

Carson är pensionerad neurokirurg, kristen och ligger opinionsmässigt i toppskikten bland de republikanska presidentaspiranterna. Hans uttalande ska ses i skenet av den storm som den republikanske frontmannen Donald Trump dragit igång sedan han i veckan vägrat tillrättavisa en anhängare som fällde antimuslimska kommentarer.

”Borde dra sig ur”

Nu har USA:s största muslimska medborgarrättsorganisation fördömt Carsons uttalande och anser att han nu diskvalificerat sig från att delta i presidentvalskampanjen.

"Det här är över gränsen och han borde dra sig ur", säger organisationens talesman Ibrahim Hooper i uttalandet.

Senare på söndagen kom ett uttalande från presidentaspirantens talesman där det förklarades att Carson starkt "tror på den konstitutionella rätten till religiös frihet", men att han inte tror "att det amerikanska folket på långa vägar är redo för en muslim som president i vårt judisk-kristna samhälle".

TT-Reuters