Björnhonan gick till attack – mot deras bil

Publicerad 2015-07-13

På kvällsturen med bilen stannade de för att se på en liten björnunge.

Då dök björnmamman upp.

Och hon var inte glad.

– Hon hade munnen vidöppen och högg mot bildörren, säger Åke Nyberg.

Åke Nyberg, hans sambo och deras barnbarn Felix, 22, var i går kväll på väg till sommarstugan utanför Ljusdal i Hälsingland. När de åkte på skogsvägen mellan Kårböle och Los fick de syn på något litet och lurvigt på vägen, i närheten av Borrsjö.

– Rätt vad det är så får vi se en liten björnunge. Den gick av vägen och hoppade upp på en sten och jag stannade bilen vid vägkanten, säger Åke Nyberg.

"Högg mot bilen"

Då dök björnmamman upp från ingenstans och gick till attack med tänder och klor – mot familjens BMW.

– Då kommer mamman, jag antar att det var en björnhona, utrusande och träffar med tänderna rakt på bildörren. Hon hade munnen vidöppen och högg mot bilen, säger Åke Nyberg.

Åke tryckte plattan i mattan och gasade därifrån. I backspegeln såg han hur björnhonan jagade efter bilen i ungefär 75 meter, innan hon avvek från vägen och begav sig tillbaka in i skogen.

Han tror att den försökte försvara sin unge.

– Vi kom väl för nära, för ungen var inte stor. Min sambo blev orolig för att björnen kanske gjorde illa sig och Felix blev rädd, för björnen satte ju käften precis vid hans dörr. Jag fick inte lov att stanna och titta hur det gått för bilen, säger Åke Nyberg.

Försäkringshandläggaren ska ha tappat hakan när han fick höra att en björnattack låg bakom skadorna på lacken.

– Jag ringde If och det blev alldeles tyst i luren. "Sa du björn?" sa han och fick rådfråga en kollega. De hade aldrig varit med om det förut, säger Åke Nyberg.

Mycket ovanligt

Att björnhonor försvarar sina ungar är inte ovanligt, enligt rovdjursexperten Benny Gäfvert. Man vill inte hamna mellan dem och som flanör i skogen ska man alltid ha högsta respekt för björnar.

Det händer dock att björnar förknippar bilar med mat, på grund av "björnturister" som försöker mata dem. Då kan de komma fram för att de är nyfikna.

Men han har inte tidigare hört om något fall där en björnhona gått till full attack mot en bil.

– Generellt är det vanligare med skenangrepp. Direkta angrepp är ovanligt och angrepp på bil har jag aldrig hört talas om i sådana här försvarsutfall. Det är troligt att den upplevde att det fanns ett starkt hot mot ungarna, säger Benny Gäfvert, verksamhetsansvarig på rovdjurscentret De fem stora i Järvsö.

Björnar har skjutits

Björnar är ganska vanliga i området, enligt Benny Gäfvert. Han känner också till att skyddsjakt har utlysts på några björnar den senaste tiden.

– Det har varit några skyddsjaktsärenden. Men jag har inte hört talas om några problem med någon hona med ungar i det här området, säger han.

Följ ämnen i artikeln