Klumpiga tjuvar försökte stjäla dyrbar svampklump

Av: Christoffer Malm

Publicerad:
Uppdaterad:
Sprängtickan säljs för tusentals kronor kilot.
Foto: TOMAS CEKANAVICIUS/WIKIPEDIA
Sprängtickan säljs för tusentals kronor kilot.

Plötsligt stod ett främmande par på tomten i Bredaryd med yxan i högsta hugg.

Men det var inget mordförsök eller inbrott på gång. Målet var en svamp som säljs för tusentals kronor kilot – och chansen är hyfsad att den finns i din trädgård.

– Den finns överallt, säger svampexperten Klas Jaederfeldt.

Foto: PRIVAT
Svampexperten Klas Jaederfeldt.

På tisdagseftermiddagen stannade en bil utanför villan i Bredaryd utanför Värnamo. Så långt inget konstigt. Men när paret i bilen tog fram en yxa och började gå loss på en björk på tomten så började villaägaren antagligen ana oråd.

När han fick syn på de beväpnade inkräktarna så stod mannen på en stege medan kvinnan samlade in det som han högg av. Men det var inga trädhatare som var i farten, paret var ute efter en dyrbar svamp.

”Väntat att det skulle hända”

– Det var väntat att det här skulle hända. Det har gått troll i det där med sprängtickor, säger svampexperten Klas Jaederfeldt, som arbetat i svampherbariet på Naturhistoriska riksmuseet.

För det var just en sprängticka som hägrade på en av björkarna i den småländska trädgården.

– När björken har dött spränger den barken och sprider sina sporer. Själva svampen är kvar på insidan, men den bildar stora svarta knölar som kallas för chaga, säger Klas Jaederfeldt.

Värd tusentals kronor

Och chagan är inte vilken knöl som helst. Vissa tror att den har närmast mirakulösa egenskaper. Den nedyxade sprängtickan ska hackas i småbitar och torkas, och brygger man té på det som blir över menar förespråkarna att dekokten kan bota allt från förkylningar till cancer. Hittar man rätt köpare så går det att få tusentals kronor per kilo för den torkade trädparasiten.

– Tron gör allt. Det är gammalt hokus pokus som har hängt med hur länge som helst. Redan för 30 år sen stod det i svampböcker att klumparna botar cancer i Ryssland, säger Klas Jaederfeldt.

Jagade iväg svamptjuvarna

Villaägaren i Bredaryd verkar inte ha känt någon större lust att bidra till mykologiska villfarelser. Han sprang ut och jagade i väg paret. Sen ringde han polisen och anmälde den klumpiga stölden av trädsvulsten.

– Enligt polisanmälan visste husägaren tydligen att det var sprängticka som växte på hans träd. Vi har googlat lite och sett att den kan kosta mellan 5 000 och 10 000 kronor kilot. Paret hade fått ihop ungefär 20 liter när de blev bortjagade, säger Jan Lagerqvist, presstalesman vid polisen i Jönköping, till TT.

Men den kolsvarta svampklumpen är inte så rar som man kan tro, med tanke på priset.

– Den finns överallt och är inte ovanlig. Går jag ut i skogen och letar svampar så ser jag nog en chagautväxt vilken skog jag än går i, säger Klas Jaederfeldt.

Publicerad: