Hon utvisas – trots utbildning till bristyrke

Publicerad 2016-05-24

Doreen Amuzu, 20, studerar vård och omsorg på gymnasiet och pratar flytande svenska.

Hon vill inget hellre än att bli undersköterska eller barnmorska – yrken med ständig brist på personal.

Trots det ska hon utvisas.

– Jag är här för att hjälpa andra. Varför ska de skicka tillbaka mig? säger Doreen Amuzu.

För henne och tre andra tjejer från Kongo, Angola och Chile som går gymnasiets vård- och omsorgsprogram är framtiden oviss.

Om de får gå klart yrkesprogrammet är de färdigutbildade undersköterskor om två år.

Men Migrationsöverdomstolen avslog Doreen Amuzus överklagan om att utvisas och på fredag ska hon ha återvändarsamtal hos Migrationsverket.

Snart skickas hon tillbaka till Ghana.

Fruktar tvångsgifte

– Det känns inte bra. Det är här jag har min framtid, och jag har alltid sagt till min pappa att det är nu jag har börjat leva och lära mig någonting, genom att gå i skolan, säger Doreen Amuzu.

Hon kom till Sverige i januari 2013 med sin pappa och pratar redan flytande svenska. Pappan gifte sig i Sverige och fick uppehållstillstånd men enligt Migrationsverket saknar Doreen skäl för att stanna. I Ghana har hon bara en åldrig farfar.

– Just nu vet jag inte hur mitt liv kommer att bli om jag blir hemskickad. Det är jättesvårt, jag kommer att bli ensam kvinna och jag kommer att bli tvingad att gifta mig eller prostituera mig, säger hon.

Stor brist på personal

Statistik från Statistiska centralbyråns visar att det behövs 160 000 undersköterskor inom 20 år. Emma Ölmebäck, gruppchef för vård och omsorg på fackförbundet Kommunal, säger att det är viktigt att behålla all tänkbar arbetskraft.

– Undersköterska är ett av de absolut största bristyrkena framöver. Vi jobbar intensivt med att öka intresset hos ungdomar för gymnasieutbildningen inom vård och omsorg, och göra det mer attraktivt att jobba som undersköterska, säger Emma Ölmebäck och fortsätter:

– Med tanke på att vi har en demografisk utveckling med fler som blir äldre kommer vi att behöva fler som jobbar som undersköterskor. Så det är en jätteviktig fråga för oss, säger hon.

”En absurd situation”

Att Doreen Amuzu inte får stanna gör hennes svensklärare, Malin Lundkvist, rasande. Lundkvist har även hand om de tre andra eleverna som riskerar att tvingas lämna Sverige. Hon säger att tjejerna är ambitiösa, väl integrerade, kompetenta och har stora hjärtan.

– Det är en absurd situation. Okej, asylskäl kanske inte räcker när man tänker på alla flyktingar som kommer från krigsdrabbade områden, men vi måste kunna dra i nödbromsen och stoppa de här utvisningarna och införa kriteriet arbetskraftsinvandring för det är kris, säger Malin Lundkvist.

”Här för att hjälpa”

Doreen Amuzu har fått två anställningar i sommar. Dels inom hemtjänsten i Södertälje och dels på ett äldreboende i Tumba. Hon tackade ja till det sistnämnda, men hon kommer inte att kunna ta jobbet.

– Jag är här för att hjälpa andra. Varför ska de skicka tillbaka mig? Om jag skulle vara i Sverige utan att göra någonting, utan att jobba, då skulle jag förstå det. Men jag kämpar för ett bättre samhälle och för Sverige, säger hon.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att den stressreaktion som Doreen fått efter utvisningsbeslutet inte är skäl för henne att stanna, samt ”Endast omständigheten att Doreen Amuzu är hemmahörande i Ghana bör inte anses vara synnerligen ömmande.”

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

Följ ämnen i artikeln