Studie: Bra för hjärnan att vakta barnbarnen

Uppdaterad 2017-08-02 | Publicerad 2016-08-25

För många är barnbarnen ett glädjeämne i livet.

En ny studie visar att umgänge med småttingarna dessutom kan förebygga alzheimer.

– Generellt är aktivitet viktigt, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik och alzheimerforskare.

Forskare i Australien har studerat 180 kvinnor som passerat klimakteriet. Studien visade att de som ägnar en dag i veckan åt att ta hand om sina barnbarn löper mindre risk att utveckla alzheimer och andra demenssjukdomar. Seniorerna som satt barnvakt då och då uppvisade starkare minnes- och kognitiva förmågor.

Lagom mycket umgänge är bäst

Men samma studie betonar också att det handlar om att umgås med barnbarnen i rimliga doser. Om man ägnar fem dagar eller mer med barnbarnen så ökar i stället riskerna för så kallade neurodegenerativa sjukdomar, som exempelvis parkinson.

Den australiensiska studien är den första som undersöker kopplingen mellan livet som mor- eller farförälder och demenssjukdomar, skriver sajten alzheimers.net.

Lever längre

Sambandet är inte helt klarlagt, men enligt Bengt Winblad, professor i geriatrik och alzheimerforskare, är det allmänt känt att all stimulans, gärna i form av sociala aktiviteter, är bra.

– Generellt är aktivitet viktigt. Det är utmärkt att man har aktiviteter och inriktar det tidigt i livet, säger han till Aftonbladet.

De som umgås flitigt med sina barnbarn har inte bara chans att förebygga alzheimer. Studier visat att de också löper mindre risk att drabbas av depressioner och dessutom lever längre, skriver alzheimers.net.

Följ ämnen i artikeln