Ministern: De köpte för att lägga ner

Uppdaterad 2019-08-09 | Publicerad 2016-04-09

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är eniga.

De menar att Findus nya ägare köpte företaget för att lägga ner fabriken i Bjuv.

– Det är svårt att bli fri tanken, säger Ylva Johansson i ett tal.

Sista mars kom beskedet att alla 450 anställda på Findus i skånska Bjuv varslas. Ägaren Nomad Foods planerar att flytta tillverkningen utomlands.

Men Bjuvsborna att accepterar inte att fabriken, som bland annat producerar färdigrätter och frysta grönsaker, läggs ner. Under lördagen slöt de upp i en massdemonstration. Arbetsmarknadsministern Ylva johansson (S) var en av flera politiker på plats.

– Det är fantastiskt att se uppslutningen, det visar vad Findus betyder för Bjuv och för Bjuvsborna. Jag tror att alla i Bjuvs kommun har en relation till företaget som har funnits här i 75 år, säger Ylva Johansson i ett tal.

Det var i september förra året som det blev klart att Findus såldes till brittiska företaget Nomad Foods.

Ägarna kallas till möte

Ylva Johansson menade i sitt tal att Nomad Foods köpte Findus för att lägga ner fabriken i Bjuv.

– Som en blixt från en klar himmel vill man lägga ner en välfungerande, lönsam verksamhet. Jag tycker att det är skamligt att göra på det här sättet, säger hon.

– Det är svårt att bli fri tanken att de nya ägarna köpte företaget bara för att få lägga ner det.

Hon säger att näringsminister Mikael Damberg (S) har kallat Nomad Foods ägare till ett möte på regeringskansliet för att diskutera nedläggningen.

– Findus betyder så mycket för alla 450 anställda och jobben som hotas, det betyder så mycket för dem som odlar ärtorna, det betyder så mycket för alla som jobbar i transportsektorn och för oss som tycker om de godaste ärtorna, säger hon och möttes av applåder.

– Jag vill säga till ägarna: Behåll Findus i Bjuv.

Sjöstedt: Aggressiv nedläggning

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt var inne på samma sak i sitt tal.

– Jag kan förstå att man måste lägga ner fabriker, om man går med förlust blir det tufft. Men jag kan inte begripa att man vill lägga ner en fabrik som är välskött, säger han.

Vänsterledaren drar paralleller till de nyligen läckta Panamadokumenten och att Nomad Foods är baserat på Brittiska Jungfruöarna. Sjöstedt tycker att det är alldeles för lätt att lägga ner fabriker och flytta tillverkningen utomlands.

– Det här är en aggressiv, fientlig nedläggning. Det handlar om att trissa upp sin egen börskurs och bli av med en konkurrent, säger Jonas Sjöstedt.

Han kräver att Nomad Foods ska stoppa nedläggningen.

– Vi vet att på deras bord senast måndag landar en rapport om det här mötet. Låt oss sända tydligt budskap till dem: Stoppa nedläggningen, bevara fabriken i Bjuv och inte ett enda jobb ska försvinna, säger han.