FBI släpper dokument om Marilyn Monroe

Publicerad 2012-12-28

Var Marilyn Monroe kommunist?

Därom tvista de lärde.

Nu släpper FBI tidigare hemligstämplade dokument om filmstjärnans kontakter med misstänkta vänsterradikala i rysskräckens USA på 50- och 60-talet.

Kommunism var inget som stod särskilt högt i kurs i USA under J Edgar Hoovers dagar som chef för den amerikanska federala polisen FBI.

Hoover var känd för sitt hat mot allt som osade vänster och det är vida känt att FBI under hans ledning höll celebriteter som Frank Sinatra, Charlie Chaplin och Arthur Miller under uppsikt.

Misstänktes vara kommunist

En annan som sattes under lupp var den legendariska skådespelaren Marilyn Monroe. Hon misstänktes nämligen vara medlem i det amerikanska kommunistpartiet. Det framgår av FBI-dokument som nyhetsbyrån AP har begärt ut.

Dokumenten, som fram till nyligen har varit hemligstämplade, visar att bevakningen av Monroe började 1955. I hennes personakt finns information om hennes resor och bekantskaper, enligt AP.

Bland annat ska Monroe ha sökt inresevisum till Sovjetunionen samma år, tillsammans med ett antal andra artister.

Träffade avhoppad

Under en resa till Mexiko 1962 träffade hon societetssonen Frederick Vanderbilt Field, en man vars vänstersympatier hade fått hans burgna familj att gå i taket och göra honom arvlös.

I sin självbiografi "From Right to Left" beskriver Field hur han och Marilyn Monroe förde långa samtal om tidens politiska frågor.

"Hon berättade om sina starka känslor för medborgerliga rättigheter, svartas jämlikhet, sin beundran för vad som hände i Kina och sitt hat mot J Edgar Hoover", skriver Field, enligt AP.

Dokumenten sprängstoff

FBI:s personakt om Marilyn Monroe har varit sprängstoff för alla som inte tror på den officiella versionen av hennes död, nämligen att hon begick självmord.

Även Thomas Noguchi, läkaren som obducerade Monroe, skrev i sina memoarer 1983 att det är "mycket troligt" att filmstjärnan tog sitt liv, men att saken antagligen aldrig kan fastställas helt.