Tusentals utan värme i 40 minusgrader

Publicerad 2013-01-08

Över 3 000 personer nära Mongoliet har varit utan värme i veckor.

Samtidigt har temperaturen fallit till –40.

Moskva har skickat ett hjälpplan med järnspisar och värmeaggregat.

Anledningen till katastrofläget i området är att ett värmeverk bröt ihop den 20 december, rapporterar ryska nyhetstjänster.

Regionen som drabbats heter Tuva och ligger en bit från gränsen till Mongoliet. Närmsta större stad är Novosibirsk. De boende i Khovu-Aksy har evakuerats och överlevt enbart på sådant de fått från det nationella Ministeriet för nödhjälp, skriver bland annat Itar-Tass.

Den 6 januari skickade Moskva ett plan med förnödenheter till området.

Frost och extremkyla uppges vara orsaken till att värmeverket gav upp.

De boende har evakuerats

15 olika lokaler uppges ha öppnats för att kunna ta emot de nödställda i Khovu-Aksy. Över 400 personer huseras i lokalerna medan övriga fått söka sig till familj och vänner, skriver Itar-Tass. En poloklinik har även öppnats för att kunna ta emot insjuknade.

På tre olika ställen i området finns medicin, ved och möjlighet att värma sig. En

Slarv från statsanställda

Nu misstänks två tjänstemän på stadskontoret i Khovu-Aksy för tjänstefel efter haveriet, skriver bland annat Free Radio Europe. Chefen och vice-chefen för administrationsavdelningen ska ha misskött sina jobb i den grad att det inneburit fara för medborgarna.

Enligt den tekniska utredningen beror haveriet på fel på värmeverkets ångpannor. Ett reservaggregat slog igång men lyckades inte leverera fullt ut. Kylan slog ut uppvärmningen till över 100 lägenhetshus.