Google reser till Nordkorea

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2013-01-03

Snart kommer ett av väldens mest slutna länder att få besök av Google.

Googles styrelseordförande Eric Schmidt ska i slutet av månaden resa till Nordkorea, enligt AP.

Experter tror att besöket kan vara en del i Nordkoreas tekniska utveckling.

Nordkorea anses ha världens mest restriktiva Internetpolicy. Men det ska det bli ändring på.

Få kan surfa fritt

I sitt nyårstal till folket sa landets ledare Kim Jong Un att Nordkorea befinner sig i en "modern industriell revolution". Kim Jong Un vill använda forskning och teknologi som en väg till ekonomisk utveckling och siktar på datorer i alla skolor och digital utrustning i landets samtliga fabriker.

Men att ge folket tillgång till ett fritt Internet har inte varit en del i Nordkoreas utvecklingsstrategi. Vissa nordkoreaner har tillgång till landets intranätsservice men väldigt få av landets invånare kan surfa på webben helt fritt.

Nordkoreaexperten Victor Cha säger till AP att det inte är troligt att Google planerar att göra affärer med Nordkorea, utan snarare handlar det nog mest om idén om att kunna göra en sådan här resa. Men, menar Cha, Kim Jong Un verkar vara intresserad av modern utrustning och om Google är det första steget i att slå hål på informationsbubblan i Nordkorea så kan det bli en intressant utveckling.

Lära av Googles experter

Det är inte klart vilka personer som Eric Schmidt från Google väntas träffa i Nordkorea, ett land som inte har några diplomatiska relationer med USA. Nordkorea har heller nästan inga affärer med USA som har bannlyst all import av nordkoreanska varor.

Troligtvis är Nordkorea mest intresserade av Googles produkter som exempelvis e-mail och kartor, säger en annan koreaexepert, Lim Eul-chul, till AP.

Enligt Lim Eul-chul har Nordkorea gjort många investeringar i teknik och forskning, inte bara för militära syften utan också av industriella och praktiska skäl. Lim Eul-chul säger att han tror att Nordkorea kommer att låta sin experter lära av Google och företagets kunskaper om uppgradering av mjukvara och innehåll.

Eric Schmidt har länge varit en förespråkare för att alla människor världen över ska ha tillgång till Internet och teknologi. Som Googles VD under ett decennium fram till år 2011 såg Schmidt till att Google avancerade från ett litet Kalifornien-baserat företag med fokus på att hjälpa datoranvändare att söka på Internet, till en global teknologigigant som har tagit sig in på marknaden för såväl mobiltelefoner och kartläggning.

Följ ämnen i artikeln