’Måste slakta heliga kor för att nå målet’

Publicerad 2013-04-04

Här är Stefan ­Löfvens kaxiga löfte: Europas lägsta arbetslöshet om S vinner valet nästa år.

Men experter tror att partiet då tvingas slakta en rad heliga sosse-kor.

– Då måste man ta till åtgärder som man i dag inte ser som särskilt smakliga, säger nationalekonomen Klas Eklund.

Stefan Löfven under sitt tal på kongressen i Göteborg.

När Stefan Löfven inledningstalade på S-kongressen i Göteborg i går lanserade han ett kaxigt långsiktigt mål. Om partiet vinner valet nästa år lovar man att arbetslösheten i Sverige ska vara lägst i EU år 2020.

– Det kommer att bli mycket, mycket tufft att lyckas, det innebär att vi nästan måste halvera dagens arbetslöshet, säger Löfven.

Var inte specifik

Innan dess hade han gått hårt åt regeringen som han kallade initiativlös och nöjd trots att 427 000 personer – 8,2 procent – i dag är utan ­arbete.

De nya jobben ska komma bland annat via utvecklad näringspolitik och finnas i både tillverkningsindustrin, tjänstesektorn och besöksnäringen. Det ska både bli fler som jobbar och fler arbetade timmar, enligt Löfven. Mer specifik ville S-­ledaren inte vara utan sa att fler besked kommer i samband med höstbudgeten.

Förslaget sågades omgående av Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

– Löfven ger inte besked om vilka han ska genomföra politiken med och ger inga konkreta förslag på åtgärder. Det här är inget annat än siffertricksande och luftmål, ­säger han.

De ekonomiexperter som Aftonbladet talat med gillar att S siktar högt.

– Det gör att man fokuserar och tvingar fram åtgärder för att nå målet. Men det är långt dit, det handlar om att halvera arbetslösheten, säger nationalekonomen Klas Eklund, med bakgrund inom socialdemokratin men i dag politiskt obunden.

”Räcker inte”

Enligt Eklund måste S ­våga tänka nytt när det gäller arbetsmarknaden om man ska ha en seriös chans att nå målet. Han gillar flera av de förslag S lagt på jobbområdet, men menar att det inte räcker.

– Länken mellan skola och arbetsliv för de som inte har hög utbildning saknas i dag. Arbetsmarknaden måste stå på två ben. Både de högkvalificerade jobben och enklare instegsjobb med lägre löner behövs. Det har S inte velat acceptera, men menar man allvar måste man det, säger han.

Nationalekonomen och riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP) tycker att Löfvens mål är djärvt men inte omöjligt. Men menar att S då måste slakta en del ­heliga kor.

– Frågan är om han verkligen vill göra det som krävs. Jag är övertygad om att det kräver väsentliga förändringar av svensk arbetsrätt och därmed sänkta trösklar för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger han.

Så är läget just nu

Arbetslöshet i EU, procent, februari 2013:

Sverige; 8,2 procent, 12:e plats

Lägst:

1. Österrike 4,8

2. Tyskland 5,4

3. Luxemburg 5,5

4. Holland 6,2

5. Malta 6,6

Högst:

23. Slovakien 14,6

24. Bulgarien 15,5

25. Portugal 17,5

26. Spanien 26,3

27. Grekland* 26,4

*) Uppgifterna avser ­december 2012

Källa: Eurostat