Bästa julskinkan 2012 har korats

Uppdaterad 2018-12-13 | Publicerad 2012-11-01

Här är årets bästa skinkor enligt svenska mästerskapen

Sveriges i särklass grisigaste mästerskap har avgjorts.

Under chark-SM utsågs årets julskinka.

Vinnarhemligheten: Rapsolja.

Med bara 53 dagar julstök kvar är det hög tid att börja tänka på julmaten.

Passande nog har svenska mästerskapen för köttprodukter avgjorts och årets bästa köttbullar, isterband och grillkorv är utnämnda.

Skinka viktigt

Men för många av oss finns bara ett måste när det lackar mot jul: Julskinkan.

Av de 18 bidrag som nådde upp till så god standard att det blev medalj var det fyra julskinkor som stack ut extra och fick den ädlaste valören.

Fast som i alla SM finns bara en vinnare.

Scans julskinka av rapsgris hade helt enkelt det lilla extra, enligt chark-SM:s jury.

– Det är ju skillnad på vanlig skinka och julskinka, skillnad i förväntningarna man har. Julskinkan har mer köttstruktur än en vanlig kokt skinka, och så ska den vara snygg till formen med en tydlig fettrand runtomkring, säger Susanne Ekstedt, projektledare för chark-SM.

Ät-kvalitet

Mästerskapet arrangeras av SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, tillsammans med organisationen Kött- och charkföretagen, och i SM är produktens pris oviktig.

– Vi bedömer dem efter ät-kvalitet. Alla de som fått guldmedalj har uppfyllt alla kriterier för att vara en riktigt bra skinka, säger Susanne Ekstedt.

Och enligt juryns motivering har Scans julskinka 2012 hamnat helt rätt i samtiden.

”En julskinka med smak utöver det vanliga. En modern skinka med djup, fyllig köttsmak och välbalanserad sälta. En skinka i tiden.”
Fotnot: Se skinkorna som tilldelats guldmedalj i årets SM i faktarutan intill.

Följ ämnen i artikeln